Božana Butigan pojačala Bergamo: ”Spremna sam za novo dokazivanje”

740

Hrvatska odbojkaška reprezentativka Božana Butigan, 190 cm visoka 21-godišnja srednja blokerica, više nije članica donedavno najboljeg odbojkaškog kluba na svijetu Imoco Volley Conegliana.

Naime, nedavno je Imoco krunu najboljeg svjetskog kluba predao turskom Vakifbanku, na klupskom SP-u, a i Božana od prije nekoliko dana više nije stanovnica Conegliana.

Nakon što je ove polu sezone s Coneglianom već osvojila talijanski Superkup i Kup, preselila je u 300-tinjak km udaljeniji Bergamo, potpisavši u polusezoni za Volley Bergamo 1991.

Promjena sredine

Kako i zašto, objašnjava Božana nakon prvih nekoliko dana u novoj sredini:

”Tek sam nekoliko dana u Bergamu, no ovo što sam do sada vidjela i doživjela jako mi se svidjelo. Još sam uvijek uzbuđena zbog promjene sredine, no mislim da je to bila dobra odluka, i da nisam pogriješila. U Coneglianu sam bila sezonu i pol, puno naučila, jer ipak je to najbolji talijanski klub, s najboljim igračicama i trenerom, no vrijeme je bilo da probam ići svojim putem.

U ovoj polusezoni nisam dobivala puno prilike za igranjem, i to me smetalo. Razgovarala sam o tome i s trenerom, ujedno i našim izbornikom Danieleom Santarellijem, ali niti mi on nije mogao garantirati minutažu. Tako je to u velikom klubu, uvijek se ganjaju neki rezultati i rekordi, uprava kluba je zahtijevala da u svakoj utakmici igra prva postava. Teško se tu bilo nametnuti pa sam odlučila promijeniti sredinu”, kaže Božana.

U klubu su se složili s vašom idejom, Santarelli je također bio suglasan?

”U početku su me htjeli zadržati, no kada su vidjeli da sam odlučna u svojoj nakani više nije bilo problema. I Danieleu je bilo žao, ipak već tri i pol godine radim s njim, no shvatio je moje ambicije”, ističe Bibi.

Bergamo je svakako manje zahtjevna sredina, ne igraju europska natjecanja, trenutno su deseti na tablici domaće lige…

”Žele ući u play off, dakle biti među osam ekipa do kraja regularnog dijela. Mislim da se to može ostvariti, da imamo ekipu za to. Kao i u ostalim talijanskim klubovima, puno je tu strankinja, konkretno, na mojoj poziciji srednje blokerice sve smo strankinje, nas četiri.

Jedna je iz Njemačke (Scholzel), druga iz Kanade (Ogoms), treća iz Finske (Ohman) i ja iz Hrvatske. Nadam se da ću se nametnuti za svoju minutažu, spremna sam na novo dokazivanje, jer nitko ovdje u Italiji ne može unaprijed garantirati minutažu.

A i s druge strane, uhvatit ću sada normalniji ritam treninga i putovanja s jednom utakmicom tjedno. Biti će i više vremena za fakultet koji svakako želim završiti”, reći će Božana Butigan, mlada srednja blokerica koja već iza sebe ima zavidnu nisku trofeja osvojenu s Coneglianom, ali i kojoj odbojkaških ambicija očito ne nedostaje jer se željela okušati u novoj sredini.

”Uz veću minutažu u klubu, kojoj se nadam, biti će lakše podnijeti i ovo ljeto u hrvatskoj reprezentaciji, koju ponovno očekuju brojna natjecanja”, dodala je za kraj Božana, koja će u Bergamu igrati u dresu s brojem 4.