Dogovorene nove preporuke za putovanja unutar EU

284

Članice Europske unije dogovorile su se u utorak o koordiniranom pristupu koji će olakšati sigurno i slobodno kretanje unutar Unije tijekom pandemije COVID-19, a nove preporuke počet će se primjenjivati 1. veljače.

Ministri EU-a su se dogovorili da mjere protiv širenja zaraze trebaju biti primjenjivane uzimajući u obzir zdravstveni status pojedinca, a ne epidemiološku situaciju u regiji iz koje dolazi.

Izuzetak su “tamno crvene” oblasti, u kojima je visoka razina cirkulacije virusa.

To znači da će ključna odrednica za putovanje biti digitalni COVID certifikat putnika, odnosno potvrda da je cijepljen, da ima negativan test ili da je preležao bolest.

Putnici koji imaju digitalni COVID certifikat ne bi trebali biti izlagani dodatnim ograničenjima slobodnog kretanja, prenosi Al Jazeera.

“To će znatno pojednostaviti pravila koja se primjenjuju i putnicima pružiti dodatnu jasnoću i predvidivost”, navodi se u priopćenju Vijeća EU-a.

Europska komesarka za zdravstvo Stella Kyriakides i komesar za pravdu Didier Reynders pozvali su članice da primijene zajednička pravila, istakavši da su jasnoća i predvidivost za građane EU-a ključni za sigurno putovanje.

“Bliska koordinacija na nivou EU-a je bila od suštinske važnosti, ne samo za funkcioniranje jedinstvenog tržišta, nego posebno da bi se osigurala jasnoća i sigurnost za ljude koji putuju unutar EU-a”, navodi se u zajedničkom priopćenju komesara.