Međugorje najrazvijenija regija u Hercegovini, ali i cijeloj BiH

566

Manje-više i nezainteresiranima je bilo jasno da je turistička sezona u 2021. u Bosni i Hercegovini bila uspješnija nego u prvoj pandemijskoj 2020. godini.

Podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine kažu da su u studenome 2021. godine turisti ostvarili 67.570 posjeta, što je manje za 27,8 posto u odnosu na listopad 2021. godine i za 131 posto više u odnosu na studeni 2020. godine.

Usporedba s 2019.

Turisti su ostvarili 146.900 noćenja, što je manje za 28,6 posto u odnosu na listopad 2021. godine i za 128,8 posto više u odnosu na studeni 2020. godine. Teško je odgonetnuti što se doista događalo, je li u pitanju bio rekord svih rekorda ili su nas iz nadležne agencije počastili “točnim skupom netočnih podataka”.

Kako je prošla Hercegovina u tom galimatijasu brojki tipa – prebačaj od 131 posto, pitali smo Stipu Primorca, predsjednika Turističkog klastera Hercegovina i predsjednika Udruge za turizam pri Gospodarskoj komori FBiH.

”Zaista, usporedbe je trebalo raditi s 2019., ona je referentna godina i zbog činjenice da je bila najuspješnija do sada, a bilo kakva usporedba s 2020., koja je u turističkom smislu bila kataklizmična, ne može se smatrati relevantnom. Kad usporedimo prošlu s 2020. godinom, onda bi se reklo da je porast broja turista, broja noćenja, porast prometa bio značajan, ali u usporedbi s 2019. godinom, dobiju se realnije brojke koje su znatno manje od onih koje nam je statistika servirala.

Kao primjer navest ću područje Međugorja, najrazvijeniju turističku regiju u Hercegovini, pa i državi. Realne brojke s kojima mi raspolažemo su da je popunjenost smještajnih kapaciteta bila oko 30 posto u odnosu na 2019. godinu. Statistika barata podacima od oko 70 posto, što je zaista daleko od istine.

To je njihov način rada, birokratski način rada, po njihovim pravilima dužni su uspoređivati godinu prije, a ne dvije godine prije i oni na taj način rade komparacije koji stvaraju iskrivljenu sliku u javnosti. Međutim, moramo reći da je lani bilo znatnih pomaka, svi skupa smo bolje radili, iako je to bilo vrlo šaroliko. Svakako 2021. godinu moramo podijeliti na dva dijela.

U onom prvom dijelu godine do 19. svibnja vrijedile su znatne mjere ograničavanja rada po pitanju broja gostiju, radnog vremena i raznih drugih epidemioloških mjera koje su nam otežavale rad, a od 19. svibnja ukidanjem mjera, barem na području županija u Hercegovini, rad je bio znatno bolji. Imamo primjere da smo u ljetnom razdoblju u nekim dijelovima radili iznad očekivanja”, kaže Primorac te naglašava da 2021. godinu moramo podijeliti na dva dijela.

”Zemlje iz kojih su turisti, eventualno, trebali dolaziti kod nas, davale su preporuke da se ne ide u BiH. Opravdano smo bili revoltirani ponašanjem našeg Ministarstva inozemnih poslova koje nije prezentiralo realnu sliku prema vani. Mi smo uvijek bili u nekoj crvenoj ili narančastoj zoni, pa smo imali znatna ograničenja u dolascima. To je bio jedan od razloga za organizaciju mirnog prosvjednog skupa ispred zgrade institucija u Sarajevu.

Općenito, ono što je trend zadnjih godina jest da je najveći broj gostiju u Hercegovini bio iz Poljske, ponajprije zbog Međugorja. Zemlje koje nekada nisu bile značajne po broju gostiju sada dominiraju. Nekada smo imali najznačajniju posjećenost gostiju iz Italije, a njih je sada najmanje. Trendovi se mijenjaju sukladno važećim epidemiološkim mjerama u zemljama iz kojih bi gosti trebali dolaziti”, dodaje.

Pozitivni primjeri

Klaster okuplja više od trideset članica, upitali smo Primorca kako su poslovale, je li bilo nekih iznimki.

”Pa dobro, klaster pokriva prostor od Konjica do Trebinja i na zapadu do Kupresa. U članstvu se nalaze objekti koji su uglavnom radili bolje, odnosno to su vodeći subjekti u sektoru turizma i ugostiteljstva u regiji, većina je radila solidno, neki i znatno bolje od prosjeka. Ima primjera da su neke naše članice imale promet na razini 2019. pa čak i više.

Kao pozitivan primjer u tom smislu, istaknuo bih Hajdučke vrleti na Blidinju, oni su premašili čak i 2019. godinu, a ima nas nekolicina koji smo bili na dobrom putu dostići promet iz te godine.

Primjerice, hotel Bigeste u Ljubuškom imao je u kolovozu najveći promet od otvaranja pa do danas. Ukratko, može se reći da se prošla turistička sezona kretala u rasponu od pretežito podnošljivog, a pojedinačno i do odličnih rezultata”, zaključuje Primorac.