Poznat iznos uvećane mirovine u FBiH

771

Mirovine koje su početkom ovog mjeseca isplaćene korisnicima Federalnog zavoda MIO posljednje su u tom iznosu.

Već od idućeg mjeseca umirovljenicima, korisnicima navedenog zavoda, bit će obračunate za 3,5 posto više mirovine, piše Večernji list.

Ovo povećanje odnosi se na sve umirovljenike, izuzev onih koji primaju iznos od 2174,48 KM, što ujedno predstavlja i najvišu mirovinu koju ovaj zavod isplaćuje. Iz Vlade su naveli kako će umirovljenici u Federaciji BiH u srpnju dobiti uvećane lipanjske mirovine za 3,5 posto.

Riječ je o izvanrednom povećanju mirovina koje je omogućeno nedavnim usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o MIO FBiH. Prema njemu, izvanredno usklađivanje mirovina može se provesti jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini veća od tri posto iako nema akumuliranog deficita proračuna Federacije, a najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini.

Ova mogućnost ne obuhvaća najviše mirovine sve dok najniži iznos mirovine ne dosegne jednu petinu iznosa najviše mirovine ostvarene zakonom. Ovim će povećanjem najniže mirovine, umjesto sadašnjih 410,08 KM, iznositi 424,35 KM, odnosno bit će veće za 14,35 KM.

Budući da redovitim usklađivanjem i izvanrednim rastom najniže mirovine u ovoj godini rastu ukupno za nešto više od 42 KM, a cijene osnovnih životnih namirnica stalno rastu, umirovljenici traže dodatnu pomoć.

Od 350.000 umirovljenika u FBiH oko 75.000 njih ima primanja niža od 530 KM. Mustafa Trakić, predsjednik Saveza umirovljenika Zeničko-dobojske županije smatra da županije trebaju pomoći umirovljenicima s jednokratnom pomoći – po 100 KM.

Kada je riječ o županijama, umirovljenici Tuzlanske županije već su zatražili jednokratnu pomoć, a nadamo se kako će to tražiti i u ostalim županijama, navodi Trakić.

Savez udruga umirovljenika FBiH zatražio je od Vlade i novi sastanak kako bi zajedno pronašli način za pomoć najugroženijoj kategoriji stanovništva u koju spadaju upravo umirovljenici. Preživjeti mjesec s manje od 500 KM, u vremenu kada je cijena litre ulja gotovo 6 KM, kilogram šećera više od 2 KM, a kilogram brašna približava se tom iznosu nemoguće je, piše Večernji list.

Za umirovljenike su neke namirnice postale luksuz, poput voća i povrća koje odavno kupuju samo na komad. Iz Saveza udruga umirovljenika FBiH predložili su Vladi da se osmisle socijalni i ekonomski programi pomoći građanima, a u sklopu njih posebice ovoj populaciji.

Programi bi se ticali raznih sufinanciranja od stanarine, komunalnih usluga, nabave lijekova, diferencirane stope PDV-a… Odlukom Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO o redovitom usklađivanju, mirovine za travanj uvećane su za 7,3 posto.

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za svibanj 2022. iznosila je 2639,48 KM i za 145,64 KM viša je od sindikalne potrošačke košarice u prošlom mjesecu.