Tijekom velikih vrućina jedite voće i uzimajte puno tekućine

310

Liječnica Hitne medicine Dejana Martinić objasnila je kako se zaštiti tijekom toplinskog vala. Navodi da je zbog vrućina danas zabilježen povećan broj intervencija.

U popodnevnim satima je povećan broj intervencija, oko 10 posto je veći nego prethodnih dana, kazala je.

Navela je i koji se problemi najčešće javljaju.

Imali smo nekoliko intervencija na grobljima. Nažalost, neki građani nisu slušali naše preporuke pa nisu u određeno vrijeme izlazili iz kuće nego oko 14-15 sati.

Određeni drugi broj intervencija bio je prilikom izlaska iz trgovačkih centara gdje su klima-uređaji jako spustili temperature i naravno, izlaskom na ove velike vrućine vani su doživjeli gubitke svijesti, vrtoglavice, glavobolje i građanima je pozlilo, objasnila je dr. Martinić za N1,

Preporučuje da se više od sedam stupnjeva ne bi smjela spustiti temperature klima uređaja bez obzira gdje se nalazili. Dr. Martinić je pojasnila na što građani trebaju obratiti pažnju tijekom ovih ljetnih mjeseci.

Treba jesti dovoljnu količinu voća i povrća i bitno je piti, stalno treba uzimati tekućinu. Nije dovoljna samo voda, važni su i oni izotonički napici koji u sebi imaju minerale i elektrolite koje gubimo znojenjem, pojasnila je.

Dodaje da kavu treba smanjiti na najmanju mjeru i uz to treba piti izotonična pića.