Internacionalizacija i društveno odgovorno poslovanje – dio strategije brazilske farmaceutske kompanije EMS

109

Najveća farmaceutska kompanija u Brazilu – EMS (www.ems.com.br) – koja je dio brazilske NC Grupe (Grupo NC, www.gruponc.net.br) već 16 uzastopnih godina je lider na farmaceutskom tržištu Brazila.

Pored toga, EMS izvozi u čak 55 zemalja, a također posluje i u SAD-u preko svoje kompanije Brace Pharma čije je polje djelovanja radikalne inovacije.

Dodatno, EMS je prva brazilska kompanija koja je počela da izvozi na tržište Europe, a u Italiji kompanija ima istraživačku laboratoriju MonteResearch.

Sve ovo je dio razvojne strategije kompanije EMS, te dalje internacionalizacije kompanije.

EMS se razvija u smjeru naprednih tehnoloških i upravljačkih kapaciteta što vodi kompaniju ka daljem rastu i razvoju što je čini referencom na globalnom tržištu.

EMS ima rastuća ulaganja u klinička istraživanja, a može da se pohvali sa preko 100 zaštićenih patenata širom svijeta i više od 300 registriranih lijekova u inostranstvu.

6% godišnjeg prihoda kompanije ide u Centar za istraživanje i razvoj koji je jedan od najmodernijih u Latinskoj Americi, u kome radi više od 600 vrhunskih istraživača.

Snaga ovog farmaceutskog giganta se ogleda i u činjenici da su proizvodi EMS-a prisutni na 95% prodajnih mjesta u Brazilu.

Inače, kompanija EMS je dobitnica mnogih priznanja i nagrada, a neke od njih osvojene su tijekom 2020. i 2021. godine kao npr.: Top of the mind nagrade u kategorijama ,,Generički lijekovi” i ,,Generička medicina”, zatim priznanje za najpouzdaniju i najcjenjeniju farmaceutsku firmu u Brazilu, nagrada za najinovativniju kompaniju u Brazilu, a zasigurno najbitnija priznanja dolaze od potrošača, pa je tako 2020. godine EMS postao farmaceutski brend kojeg su stanovnici Sao Paula najviše pamtili tijekom pandemije, a tu je i nagrada – „Kompanija koja najviše poštuje potrošače” u kategoriji ,,Farmaceutski proizvodi”.

EMS je posvećen nauci i inovacijama za promociju zdravlja, a kompanija je naročito aktivna kada su u pitanju društveno odgovorne kampanje i akcije.

Kompanija radi na promociji zdravlja i lijekova kroz organizovanje naučnih debata i platformi za obuku profesionalaca iz svih oblasti povezanih sa farmacetskom industrijom.

Također, velika su ulaganja u pripravničke programe za nove nade, a samo u travnju ove godine EMS je donirao blizu 200 000 eura za obrazovne programe usmjerene za edukaciju nastavnika u Brazilu.

EMS također ulaže u kulturu i sport jer vjeruje da je to odličan alat za društvenu transformaciju i promociju zdravlja. Od 2017. godine u Hortolandiji, gradu u kojem se nalazi EMS-ov industrijski kompleks, kompanija je sponzor projekta ‘Tênis para Todos’ (Tenis za sve), koji nudi besplatne sedmične časove sporta za dječake i djevojčice, uzrasta od 7 do 16 godina koji redovno pohađaju lokalne javne škole.

Tijekom pandemije 2020. godine, EMS je izgradio i poklonio prvi službeni teniski teren stanovništvu ove općne. EMS je 2022. godine sponzorirao i Rio Open, najveći međunarodni teniski turnir u Južnoj Americi. Podržavajući ove i desetine drugih sličnih inicijativa, kompanija je proširila svoj obim društvene odgovornosti i učvrstila svoju posvećenost boljem pristupu zdravlju i kvalitetu života.

U sklopu partnerstva koje je EMS sklopio sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) 2017. godine u cilju iskorjenjivanja endemične treponematoze, hronične i iscrpljujuće bakterijske infekcije kože, koja se smatra zanemarenom tropskom bolešću, od ožujka 2020. godine Kamerun je primio 1,4 miliona tableta antibiotika azitromicina od kompanije EMS.

Prva pošiljka, od 300.000 tableta azitromicina, napravljena je 2019. godine, sa odredištima u Vanuatuu, kao i u sjedištu SZO u Ženevi u Švicarskoj i to za upotrebu u istraživačkim misijama u nekoliko zemalja. Očekuje se da će EMS donirati ukupno 153 milijuna tableta azitromicina za iskorjenjivanje bolesti do 2030. godine u 15 zemalja koje se bore sa endemičnom treponematozom koja su mapirala njihova ministarstva zdravstva uz podršku WHO. EMS će donirati količine azitromicina koji je svijetu potreban za iskorjenjivanje ove endemične bolesti, jer bez kontrole bolest može nastaviti da raste i raširi se još više.

Partnerstvom EMS-a i SZO, endemična treponematoza bi mogla postati druga iskorijenjena bolest u ljudskoj povijesti i to prva uz upotrebu antibiotika. EMS je jedina farmaceutska kompanija na svijetu koja je prihvatila ovaj cilj.