Vinska cesta Hercegovine prepoznata na konferenciji vinskih ruta u Italiji

123

Savez talijanskih puteva vina, ulja i aroma u suradnji s Iter Vitisom organizirao je ovog tjedna prvu međunarodnu konferenciju vinskih cesta u gradiću Alba u Pijemontu, regiji poznatoj po vrhunskim vinima i gastronomiji, a u središtu pažnje se našla i Vinska cesta Hercegovine, koja je nedavno primljena u europsku obitelj vinskih ruta.

Predstavnici iz BiH u Italiju su došli uz podršku projekta USAID Turizam.

Iter Vitis će svojim partnerima, kako je rekla njegova predsjednica Emanuela Panke, ponuditi vidljivost vinskih teritorija na međunarodnim tržištima i podržati vinske ceste u pronalaženju partnera za projekte suradnje.

”Također, važno je napraviti zajednički front za aktivnosti zagovaranja, pokazujući kako vinske ceste moraju postati sugovornici da bi bili integrirani u faze planiranja i implementacije programa ruralnog razvoja”, istaknula je Panke koja je početkom ovog mjeseca sudjelovala i u promociji Vinske ceste Hercegovine u BiH.

Protekle dvije godine donijele su velike pomake u vinskom turizmu, s transformacijama u putnoj logistici, doživljaja vina i ponašanju potrošača. U prvi plan su došli mnogi izazovi i prilike u vezi digitalizacije, održivosti i međunarodne suradnje, rečeno je Feni iz projekta USAID Turizam.

Predsjednik Saveza talijanskih puteva vina, ulja i aroma Paolo Morbidoni je rekao da nikada, kao danas, suradnja lokalne zajednice i kompanija nije predstavljala važniju stvar i dodatnu vrijednost u izgradnji turističkog proizvoda.

”To još više važi za proizvode kao što su vino, ulje i mnoga druga izvrsna hrana, čija proizvodnja i sve aktivnosti vezane za ugostiteljstvo na odlučujući način doprinose održavanju vitalnih i produktivnih ruralnih područja. Započeti dijalog s UNWTO ide u tom pravcu, kao i želja za dijalogom s brojnim vinskim putevima svijeta, s ciljem razmjene iskustava, dobrih praksi i radom na zajedničkim projektima”, napomenuo je Morbidoni.

Sastanak o budućnosti vinskih puteva u perspektivi međunarodnog vinskog turizma, održava se pod pokroviteljstvom ENIT – Nacionalne turističke agencije, regije Pijemont, od Turističke zajednice Langhe Monferrato Roero i Saveza puteva vina i okusa Pijemonta, a u okviru kojeg je promovirana i Vinska cesta Hercegovine u segmentu predstavljanja primjera dobre prakse iz svijeta.

”Uz podršku USAID projekta Turizam i Vanjskotrgovinske komore BiH danas imamo priliku da predstavljamo potencijale vinskog turizma naše zemlje u zemlji i pokrajini koja predstavlja “dom” vinskog turizma. Ponosni smo na činjenicu da imamo vinare iz naše zemlje, da smo zaokružili cijelu priču sa svim akterima u zajednici i da smo napravili okvir koji je oživio Vinsku cestu Hercegovine, stavio je na svjetsku mapu i učinio je važnim proizvodom za našu turističku ponudu. Ovdje smo prepoznati od predstavnika institucija, saveza i grupacija iz cijelog svijeta, Svi sa interesiranjem žele saznati više o onome što smo napravili i što nam je budućnost. Vinski turizam je vrijedan 2,5 milijarde eura, te nosi velike šanse za zajednice koje Vinska cesta pokriva”, poručila je Ognjenka Lalović iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Predstavljanje Vinske ceste Hercegovine nastavlja se narednih dana s nastavkom posjeta vinarima u Italiji, te učešćem na događajima i konferencijama koje u ovom tjednu okupljaju elitu vinskog turizma u Pijemontu.

Vinska cesta Hercegovine, kulturna ruta koja obuhvata viševjekovnu tradiciju proizvodnje vina u regiji Hercegovine, primljena je početkom ovog mjeseca u kulturnu rutu Vijeća Europe “Iter Vitis”.