Papa Franjo u božićnoj poruci poručio da svijet žudi za mirom

72

Papa Franjo pozvao je na prekid rata u Ukrajini i drugih sukoba u svojoj božićnoj poruci u nedjelju, istaknuvši da svijet pati od “gladi za mirom”.

U svojoj desetoj božićnoj poruci Gradu i svijetu (Urbi et orbi) također je apelirao na ljude da budu iznad “plitkog blagdanskog sjaja” i pomognu beskućnicima, imigrantima, izbjeglicama i siromašnima u traženju utjehe, topline i hrane, prenosi Hina.

“Pogledajmo lica sve one djece koja svugdje u svijetu čeznu za mirom”, rekao je Papa obraćajući se sa središnjeg balkona bazilike svetog Petra.

“Pogledajmo također lica naše ukrajinske braće i sestara koji ovaj Božić proživljavaju u mraku i hladnoći, daleko od svojih domova zbog razaranja prouzročenih u deset mjeseci rata”, dodao je.

Na Trgu svetog Petra okupili su se deseci tisuća vjernika.

Video: YouTube / Urbi et Orbi Božić 2022

Govorio je samo nekoliko sati nakon što su se širom Ukrajine oglasile sirene za zračnu uzbunu i dan nakon što je Kijev objavio da je u ruskom napadu na nedavno oslobođeni grad Herson ubijeno najmanje petero ljudi i ranjeno još 35 u subotu.

“Neka nas Gospodin potakne da ponudimo konkretne geste solidarnosti kako bismo pomogli svima onima koji pate, a neka prosvijetli um onima koji imaju moć utišati grmljavinu oružja i smjesta prekinuti ovaj besmisleni rat”, poručio je Papa.

Papa Franjo kazao je i da rat u Ukrajini ne bi trebao umanjiti zabrinutost za ljude čiji su životi uništeni drugim sukobima ili humanitarnim krizama. U tom je kontekstu naveo Siriju, Mijanmar, Iran, Haiti i regiju Sahela.

“Naše vrijeme obilježava ozbiljna glad za mirom”, rekao je Papa.

Pozvao je i na obnovu dijaloga između Izraelaca i Palestinaca u Svetoj Zemlji.

Dok mnogi sjede za “dobro prostrtim stolom”, ogromne količine hrane dnevno odlaze u nepovrat, a resursi se troše na oružje, poručio je Papa.

Ponovno je osudio korištenje hrane kao oružja, istaknuvši da je rat u Ukrajini doveo milijune u opasnost od gladi – primjerice u Afganistanu ili u zemljama Roga Afrike.