EPHZHB: Neće doći do poskupljenja struje

699

Globalna kriza koja je prošle godine pogodila cijeli svijet, rat na europskom tlu i refleksije, ponajviše zbog nedostatka energenata, odrazili su se i na poslovanje niza poslovnih subjekata.

Pojedini su se ugasili, drugi trpe teške posljedice, dok su se neki okrenuli posve novim projektima.

Onima koji ovise o energentima u Europi, ako pogledamo Njemačku i druge zemlje, ova kriza je, prema izjavama europskih dužnosnika, jedna od najvećih u posljednje vrijeme.

Kupovali skuplju struju

Mnogi su bili primorani i na restrikcije te redukcije u korištenju električne energije. Jer ona je postala “suho zlato”. Tako se globalna energetska kriza uslijed svih posljedica koje je donijela odrazila i na poslovanje mnogih poduzeća u BiH, među kojima je i Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

– Prošla godina je u hidrološkom smislu bila najlošija od osnutka našeg poduzeća. S obzirom na to da EP HZ HB ukupnu energiju proizvodi iz obnovljivih izvora, a više od 90 posto proizvodnje je hidroenergija, bili smo primorani kupovati električnu energiju na tržištu, i to po ekstremno visokim cijenama – kazala je u izjavi za Večernji list BiH Marija Buntić, rukovoditelj Sektora korporativnih komunikacija Elektroprivrede HZ HB.

– Kao što je javnosti poznato, u ljeto prošle godine plaćali smo električnu energiju i do 10 puta skuplje u odnosu na cijenu po kojoj smo je prodavali kućanstvima. Fokus našega poslovanja bio je osigurati dovoljne količine energije našim potrošačima kako ne bismo morali uvoditi reduciranu potrošnju. Sve to negativno se odrazilo na naš poslovni rezultat, koji ni u jednom trenutku nije ni dovodio u pitanje likvidnost poduzeća i pogonsku spremnost.

Unatoč svemu navedenom, nismo podigli cijenu električne energije kućanstvima iako smo je, kako sam rekla, kupovali po mnogo većim cijenama u odnosu na prodajnu – istaknula je Buntić.

EP HZ HB svojim krajnjim potrošačima, kućanstvima neće povećavati cijenu električne energije. Cijene ostaju iste, što je u ovom turbulentnom vremenu, kada su poskupljenja svega svakodnevna i kada obitelji zbog porasta cijena i vrijednosti potrošačke košarice iz mjeseca u mjesec jedva preživljavaju, jako dobra vijest.

EP HZ HB opskrbljuje električnom energijom gotovo 200.000 aktivnih potrošača na prostoru 35 općina i gradova u FBiH.

– Naš generalni direktor Marinko Gilja je kada došao u EP HZ HB u rujnu 2015. rekao kako će sve poduzeti da se cijena električne energije kućanstvima ne povećava te će tako ostati i ove godine – istaknula je Buntić i dodala kako je odlukom Vlade FBiH povećanje cijena energije gospodarstvu limitirano na maksimalno 20 posto, što je također negativno utjecalo na njihovo poslovanje.

Lideri u “zelenoj energiji”

EP HZ HB je lider u BiH jer je jedino elektroprivredno poduzeće u BiH koje proizvodi “zelenu energiju” iz hidroelektrana i vjetroelektrane, s iznimkom malog dijela od ukupno proizvedene energije koja se proizvede u CHE Čapljina. EP HZ HB će nastaviti proizvoditi energiju samo iz obnovljivih izvora te razvijati i graditi obnovljive izvore – vjetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane, poručili su.

– Prošlu godinu smo zbog svega što sam navela završili s gubitkom od 81 milijun KM, a trenutačno imamo 2283 zaposlenih. Broj zaposlenika, koji je veći za 63, neznačajno utječe na poslovni rezultat.

Prethodnu godinu, 2021. završili smo s gotovo 43 milijuna KM dobiti, a imali smo 2220 zaposlenika, što pokazuje da nam povećanje broja zaposlenika, i to za 63, u skladu s potrebama poduzeća, nije značajno utjecalo na poslovanje – naglasila je.

– EP HZ HB sve svoje obveze prema dobavljačima, državi, radnicima izvršavala je i izvršava uredno te navrijeme i svim potrošačima jamčimo dostatnu i redovitu isporuku električne energije, kako i do sada – kazala je Buntić.