VIDEO | Mogorjelo – arheološki spomenik iz rimskog doba

560

Jeste li ikada posjetili Mogorjelo kod Čapljine, arheološki spomenik iz rimskog doba i blago BiH? Ono ima velki kulturno-povijesni i znanstveni značaj za našu zemlju.

Ovaj spomenik kulture spada u najljepša zdanja kasne antičke arhitekture na ovom području. Značaj Mogorjela može se promatrati kroz njegovu blizinu rimskom gradu Naroni.

Arheološka iskapanja Carla Patscha, od 1899. do 1903. godine pokazala su kako se građevinski kompleks na Mogorjelu sastoji iz više faza. Najstarije građevine datiraju iz 1. stoljeća, kada je lokalitet služio kao zemljoradničko središte (villa rustica fructuaria).

Postojalo je nekoliko građevina koje su bila povezane hodnicima, a u središtu je bila izgrađena stambena zgrada, kupalište i zgrada za poljoprivrednu proizvodnju. Postojala je i uljara te mlin i pekara. Ciglana, radionica za izradu keramičkih posuda te staja bile su izgrađene izvan kompleksa.

Na ruševinama ovog zdanja, koje je vjerojatno izgorjelo u požaru, u 4. stoljeću izgrađena je rimska utvrda (castrum) pravilnog osnova s tornjevima na kutovima (poput Dioklecijanove palače u Splitu).

Na lokalitetu Mogorjela arheolozi su pronašli nakit, mač iz karolinškog doba, koplje te mamuze i pojasnu garnituru. Pronađeni su i antički sarkofag iz 5. stoljeća s akroterijima, grobne stele, dijelovi arhitektonske plastike, grubo obrađeno kamenje iz 4. do 6. stoljeća, sitni metalni predmeti, fibule, novac, keramika te tri stećka.