Znate li zašto sve više ljudi stavlja kašiku šećera u svoje dvorište?

8387

Jeste li znali da su trećinu hrane koju jedemo oprašile pčele i da su one zapravo zaslužne za hranjenje 90 posto svjetske populacije?

Zbog toga britanski prirodnjak David Attenborough savjetuje da se u svakom dvorištu treba naći kašika šećera kako bi se pčele mogle nahraniti i dobiti energiju da se vrate do svoje košnice.

Naime, pčele se često umore pa nemaju snage da se vrate se do košnice zbog puta koji su prevalile. Kada bi pčele nestale iz našeg ekološkog sustava, čovječanstvo bi imalo ozbiljan problem, ali to, nažalost, radimo svakodnevno koristeći se pesticidima, ali za izumiranje pčela kriva je i urbanizacija kao i klimatske promjene zbog kojih se broj pčela drastično smanjuje.

”Kada bi pčele nestale s planete, ljudima bi ostalo samo četiri godine života – rekao je svojevremeno Attenborough”, piše Mirror.

Stoga, ako ne želite da se to dogodi, a ako u vašem vrtu viđate ove zujalice, pomiješajte kašiku šećera sa kašikom vode i ostavite im na vidljivom mjestu. Mješavina šećera i vode rehidriraće će ih i dati im potrebnu energiju da nastave sa svojim poslom koji je za sve od životne važnosti.

Izvor: Agrosavjet