Ovo su najbolja narodna đubriva za paradajz i krastavce – preporodit će vaše povrće!

22138

Da biste dobili dobar prinos paradajza i krastavaca, nije obavezno koristiti kupovna hemijska đubriva. Postoji mnoštvo efikasnih i dugotrajno provjerenih recepata na osnovu prirodnih komponenti.

Prihranjivanje narodnim sredstvima smatra se ekološki čistim i bezopasnim, a istovremeno povoljno utiče na rast i razvoj biljaka.

Obično takva sredstva koštaju malo, a ponekad su čak i besplatna, što čini ovu vrstu đubriva posebno povoljnom.

Koje narodne metode postoje i kako ih pravilno primjeniti za prihranjivanje paradajza i krastavaca?

Prihranjivanje pepelom za krastavce i paradajz

Drveni pepeo je efikasno narodno sredstvo za prihranu paradajza i krastavaca, neprocenjiv izvor kalija, kalcija, fosfora, magnezija i drugih hranjivih materija koje su biljkama neophodne.

Osim toga, pepeo alkalizuira zemlju, podstiče brzo razlaganje i apsorpciju organske materije, štiti od bolesti i bori se protiv štetočina.

Sastav pepela i njegova korisna svojstva zavise od biljaka od kojih je dobijen.

Recept za đubrenje paradajza i krastavaca sa rastvorom od drvenog pepela

Uzmite 2 šolje pepela i rastvorite ih u 10 litara vode, ostavite smjesu da odstoji 1-2 dana, a zatim hranite biljke pod korijenom, trošeći 0,5 litara sredstva po jednom izdanku. Podhranjivanje se ponavlja svakih 10-14 dana, ukupno 5-6 puta tokom sezone.

Recept za rastvor za folijarnu primjenu

Rastvorite 300 g pepela u 3 litre vode i kuhajte pola sata, zatim ohladite i ostavite da odstoji 5 sati. Prije prskanja, razredite zapreminu na 10 litara, procijedite, dodajte 40 g tečnog ili domaćeg sapuna i prskajte biljke.

Posipanje pepelom će zaštititi biljke od bolesti i štetočina, otjerati puževe iz okoline.

Đubrenje kravljim i pilećim izmetom za krastavce i paradajz

Jednostavno i efikasno đubrivo koje sadrži azot, kalij, fosfor, kalcij, magnezij, bor i druge mikroelemente i učinkovitost mu ništa ne zaostaje za kupovnim mineralnim đubrivima.

Pritom se pileći izmet smatra koncentriranijim i brže djelujućim đubrivom.

Recept za pripremu rastvora od pilećeg izmeta

Prelijte 1 kg svježeg izmeta sa 10 litara vode i pokrijte posudu folijom ili čvrstim poklopcem, ostavite smjesu da odstoji 3-5 dana, redovno miješajući. Zatim razrijedite sadržaj vodom u odnosu 1:2 i zalijte biljke pod korijenom sa 0,5-1 litrom tečnosti.

Rastvor pilećeg izmeta se koristi tri puta: na početku vegetacije, tijekom cvjetanja i tijekom formiranja plodova.

Potrudite se da ne zalijevate po listovima kako biste izbjegli opekotine.

Rastvor kravljeg izmeta za prihranu paradajza i krastavaca pripremite prema sljedećem receptu

Uzmite 3-4 kg kravljeg đubreta i prelijte vodom do 10 litara, ostavite smjesu da odstoji 10-14 dana, zatim razrijedite 1 l rastvora sa 10 litara vode i prihranite biljke u odnosu 0,5-1 litra po izdanku.

Prihrana kravljim izmetom se vrši 10 dana nakon sadnje rasada na otvoreno zemljište, zatim prije cvjetanja i tijekom formiranja plodova.

Đubrenje krastavaca i paradajza lukovom ljuskom

Lukova ljuska ima nekoliko pozitivnih svojstava. Sadrži kalij, fosfor, gvožđe i druge elemente, kao i vitamine, aminokiseline i antioksidante. Pripremljena infuzija ne samo da obogaćuje biljke korisnim materijama, već odbija štetočine i spriječava razvoj patogenih mikroorganizama.

Prihrana lukovom ljuskom se primjenjuje nakon cvjetanja, na početku formiranja plodova. Ovim rastvorom se zalijeva pod korijenom ili se koristi za folijarnu primjenu. Ponovno unošenje se vrši nakon dvije nedelje.

Recept za rastvor od lukove ljuske

Stavite pola litarsku teglu ljušture zdravih lukovica u kantu, prelijte sa 10 litara tople vode i stavite na tamno mjesto 3-5 dana, zatim procijedite rastvor i zalijte biljke pod korijenom.

Od lukove ljuske možete pripremiti čaj

Litarsku teglu lukove ljuske prelijte sa 1 litrom vruće vode i ostavite da odstoji pola sata, zatim dodajte još 1 litru vode i kuhajte na laganoj vatri 10-12 minuta.

Ohladite čaj, procijedite ga i razredite sa vodom (2 l čaja na 10 litara vode). Zalijte biljke sa pola litre tečnosti po biljci.