Voda Leda i vrelo Borak

342

Od davnina Hercegovački kraj je poznat po vinovoj lozi, duhanu, smokvi, kršu, gangi ali i vodi.

Vjera i život u dodiru s prirodom su uvelike oblikovali ovaj kraj i zato mu se majka priroda odužila s najvećim darom – čistom, prirodnom izvorskom vodom. Bez toliko dragocjenog dara čiste izvorske vode koja izvire iz vrela Borak, život na vrućem hercegovačkom kršu ne bi bio moguć.

Pozicija vrela Borak posve je jedinstvena. Sve faze razvoja ljudskog roda, svaka civilizacija koja ga je okrznula, ovdje je ostavila svoje tragove.

Najbrojniji su pak oni vezani uz Ilire, jer oni su životima čuvali ova vrela i nad njima podigli stražarske gradine. Ilirska kraljica Teuta, koja za mnoge nije ni legenda ni mit, već stvarna osoba ostala je očarana ovim mjestom, pa joj je muž sagradio ljetnikovac u Borku.

Prema legendi, kraljica je bacila prokletstvo na one koji dolaze u Borak s namjerom remećenja iskonskog mira tog mjestu u kojem njena duša počiva. Inače područje kanjona Borak je tajnovito, iznimno slikovito, područje koje je atrakcija samo po sebi, s bezbroj zanimljivih oblika i detalja.

Cijeli prostor Borka, vrela, slapovi, špilje i stjenovite klisure, s prirodnom vegetacijom, čine izvanredni sklad prirodnih ljepota. Kamenita zdanja starih mlinica se izvrsno
uklapaju i čine jedinstvenu cjelinu.

Uz prirodne značajke u kanjonu Borka se nalaze i ostaci starog grada koji potječe iz srednjeg vijeka. Tu je i nekoliko manjih, vrlo atraktivnih kamenih mostova, stari rimski put, te srednjovjekovni putovi čiji su podzidi i dijelovi staza još uvijek sačuvani.

Vrelo Borak je brdovito područje na kojem se nalazi izvorište rijeke Lištice koja protječe kroz grad Široki Brijeg. Sastoji se od nekoliko izvora te ima konstantnu temperaturu izvorišta tijekom godine.

Voda Leda izvire iz vrela Borak, izvora nastalog prirodnim padom vode koja dolazi s preko dvije tisuće metara nadmorske visine i puni se izravno u bočice.

Osnovana je 2007. godine i prva je priznata prirodna izvorska voda u Bosni i Hercegovini.

U procesu punjenja voda Leda nije ničime tretirana, ništa joj se ne oduzima niti dodaje, ostaje autentična, čista, bistra i hladna sa stalnom temperaturom izvorišta od 8 °C.

U počecima Leda vodu ste mogli pronaći samo u hladnjacima u Hercegovini, ali 2014. godine akvizicijom brenda od strane gospodarskog društva Lukas TP Nakić, iz Širokog Brijega započela je nova Ledina priča.

Zahvaljujući vlasničkoj strukturi koja konstantno ulaže značajna sredstva u modernizaciju postojeće proizvodnje, distribuciju, marketing i zapošljavanje novih kadrova Leda je danas postala najbrže rastući brend u ovoj branši i najprodavanija voda u Bosni i Hercegovini.

Osim toga Leda je plasirala proizvode na inozemna tržišta a u travnju ove godine u Briselu na jednom od najprestižnijih natjecanja Monde Selection – Međunarodnog instituta za kvalitetu, osvojila najviše svjetsko priznanje za kvalitetu proizvoda Grand Gold Quality Award.

Sve to ne bi bilo moguće da nas majka priroda nije nagradila draguljem iz prirode, vrelom Borak. Zato smo odlučili na tržište plasirati novi dizajn gdje su naglašene čistoća i svježina vode jer bistrina i kvaliteta dolaze sa samog vrha vrhova ovog najznačajnijeg resursa za budućnost očuvanja ljudskog zdravlja i života na zemlji.

Poseban naglasak na prepoznatljivost stavljamo na VRELO BORAK, prirodni dragulj koji ćete kroz Leda vodu svi upoznati.

www.leda.ba