Otvorena manifestacija “Buđenje Stoca”: Ovo može biti grad novih energija

737

Današnjim diskusijama u okviru Stolac Diaspora Business Sessions otvorena je manifestacija “Buđenje Stoca”, koju je pokrenula kompanija “SEE Real Estate BH” na čelu sa Tanerom Aličehićem, u suradnji sa Gradom Stolac, lokalnim inicijativama i uz podršku USAID projekta “Diaspora Invest”, te partnerima Veleposlanstvom Švicarske, Njemačkom gospodarskom komorom u BiH, Sparkasse Bankom i Caritasom Švicarske.

Dijaspora kao izvor investicija

”Veliko hvala Gradu Stocu i gradonačelniku, Javnoj ustanovi Radimlja i dragim Stočanima i Stočankama što su otvorili vrata svoje zajednice, te pokazali da ovaj grad prepoznaje dobronamjerne inicijative. Došli smo u Stolac kako bismo investirali u razvoj turizma i ugostiteljstva, kako bismo donijeli nova radna mjesta i učinili Stolac globalno prepoznatljivom turističkom destinacijom. Danas ovdje započinjemo taj razgovor, prateći sve sjajne rezultate koje je lokalna zajednica već napravila”, poručio je Aličehić.

U punoj sali Javne ustanove ”Radimlja” prisutne je pozdravio veleposlanik Švicarske Daniel Hunn koji je izrazio podršku važnoj investiciji ”SEE Real Estate BH”, kao investicije pokrenute zahvaljujući naporima bh. dijaspore u Švicarskoj i partnerima iz Švicarske.

“Želio bih se zahvaliti organizatorima na ovoj sjajnoj inicijativi. Otkako sam stigao u Bosnu i Hercegovinu, puno sam naučio o važnosti koju dijaspora ima za ovu zemlju. U Švicarskoj imamo između 60.000 i 70.000 osoba bosanskohercegovačkog porijekla, a većina njih održava bliske veze sa svojom zemljom porijekla. I dok je u početku dijaspora bila ključna kada se pogleda struktura novčanih doznaka iz inozemstva, šaljući novac svojim obiteljima ovdje tj. natrag kući, danas je dijaspora postala izvor investicija”, poručio je veleposlanik Hunn.

Primjeri dobre prakse

O primjerima dobre prakse i investiranja u širu regiju, govorili su poduzetnici Zlatko Papac, Ramiz Zajmović i Jasmin Sinanović.

”Ove priče ohrabruju. Izuzetno je važno što smo u Stolac doveli predstavnike nekoliko vodećih institucija koje rade na ulaganju u razvoj u Bosni i Hercegovini, ali i predstavnike domaćih institucija, te što nam svoja iskustva prenose poduzetnici koji su napravili već uspjeh. Moramo zajedno slati poruke da je Stolac grad otvoren za ulaganja, da su ovdje ljudi spremni prevazići sve prepreke i da su željni posla i prilika za suradnju”, napominje Aličehić.

U okviru manifestacije “Buđenje Stoca” održana je degustacija domaćih vina i hrane sa udrugom “Pjana brda” sa Josipom Andrijanić. Također, podržan je rukometni turnir za djevojke iz cijele regije Hercegovine, a sutra će biti održan koncert Gradskog limenog orkestra.

”Naši gosti iz svijeta imaju priliku upoznati ljepote Stoca, obići će Makovu hižu, pogledati sjajne fotografije Marka Raguža. Istovremeno im pričamo priču o Stocu kao gradu kreativnih i talentiranih ljudi, ali im dajemo i mali uvid šta to sve Stolac još može da bude. Ovo je samo početak. Vrijeme je za Stolac, možemo to napraviti samo zajedno”, zaključio je Aličehić.

Podrška investicijama

Iz USAID projekta “Diaspora Invest” su potvrdili da će ovaj projekt nastaviti raditi na podršci investicijama.

“Ulaganja dijaspore u lokalne zajednice širom Bosne i Hercegovine pokazuju da naša zajednica vani može biti pokretač razvoja. Ovakvi događaji su prilika da govorimo o tome, da ukažemo gdje mi možemo podržati naše investitore i šta su naši sljedeći koraci. Izuzetno je važno što se ovim događajem potvrdila pozitivna suradnja između investitora i jedinice lokalne samouprave te se nadamo da će to partnerstvo dati rezultate u budućnosti”, poručili su iz USAID projekta “Diaspora Invest”.

Današnji dio programa je zaključila ravnateljica Javne ustanove “Radimlja” Stolac Maja Lopin koja je predstavila aktivnosti Grada Stoca u turizmu, kulturi i zaštiti kulturne baštine.