VIDEO | Očevi prijavili djecu i doveli ih da se ispričaju zbog oštećenja mesdžida u Šurmancima

3164

U selu Šurmanci kod Čapljine proteklih dana je došlo do oštećivanja nekoliko kuća i tamošnjeg mesdžida.

Za oštećivanje mesdžida su kriva dvojica tinejdžera, a njihovi roditelji su ih doveli pred mesdžid kako bi se ispričali.

Ovom događaju je svjedočila ekipa Federalne televizije, a očevi su obećali da će nadoknaditi nastalu štetu.

Dok je jedan od mještana Enes Tikveš davao izjavu televiziji došli su očevi sa tinejdžerima koji su načinili štetu. Očevi nisu htjeli da izađu pred kamere.

”Ja sam shvatio da ovdje Šurmančani, moja braća Hrvati, nisu to uradili, ali djeca k’o djeca. I moje dijete može sutra nešto. Roditelji su doveli svoju djecu, kazali to, hvala im, pozdravljam ih vječno. I oni su moji prijatelji vječiti. Bili i ostali. Završeno”, kazao je Tikveš.

Kako su naveli novinari FTV-a svjedočili su ljudskosti sa obje strane. Sa jedne strane roditelj koji otkriva i priznaje grešku svoga tinejdžera, a s druge osoba spremna na praštanje.

Adem ef. Šuta, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čapljina, pozvao je nadležne da omoguće sigurnost ne samo u Šurmancima nego i svim ljudima u državi, jer nema opstanka na drugi način.

Inače, šurmanački Bošnjaci i dalje čekaju potpunu obnovu svojih kuća. Premda u njima ne žive stalno, svakodnevno dolaze na svoja imanja dijeleći sudbinu s brojnim prognanicima diljem zemlje, posebice u ruralnijim dijelovima, koji se s pravom osjećaju zaboravljenima. Kako god se oni zvali, piše Federalna.ba.