Duška Jurišić: Šurmanci su primjer ljudskosti, a uz malu podršku vlasti bit će primjer ruralnog razvoja za cijelu regiju

1291

Prije nekoliko dana u Šurmancima, selu u blizini Čapljine, maloljetnici su nanijeli štetu na mesdžidu.

Njihovi roditelji su ih razotkrili, izvinuli se komšijama Bošnjacima i nadoknadili počinjenu štetu. Šurmance je tim povodom posjetila Duška Jurišić, zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice.

“Primjer iz Šurmanaca je jedan od rijetkih u poslijeratnoj BiH koji nam ulijeva nadu da međunacionalni odnosi mogu biti bolji, unatoč svim stradanjima. Bošnjaci iz Šurmanaca, njih 20-tak porodica s prezimenom Tikveša, nakon povratka u svoje selo kažu da nikad nisu imali razlog da se požale na svoje komšije Hrvate, osim čina vandalizma na mesdžidu koji ih je ostavio zatečenima.

Međutim, slučaj su sami mještani međusobno riješili. Roditelji djece koja su vandalizirala objekt zatražili su oprost i dobili ga, a potom su i sanirali štetu. Sad su dobrosusjedski odnosi u selu podignuti za jednu stepenicu više i služe kao primjer drugim mjestima diljem BiH.

To je ono što moramo afirmirati. Kulturu oprosta, njegovog traženja i davanja. Ipak, ne smijemo zaboraviti da odnosi među mještanima ma koliko bili dobri nisu dovoljni da bi osigurali opstanak povratničkih zajednica.

Neophodna je podrška vlasti. Podrška u poljoprivrednoj mehanizaciji te obnovi objekata za stanovanje bila bi vjetar u leđa opstanku ali i razvoju povratničke zajednice u Šurmancima, selu koje zahvaljujući Neretvi koja kroz njega protiče, ali i blizini Međugorja i Počitelja, osim poljoprivrednih, ima enormne i turističke potencijale. Uz malo veću brigu Vlade HNK, Vlade FBiH i lokalne zajednice, osim što su primjer ljudskosti, Šurmanci bi mogli biti i primjer ruralnog razvoja za cijelu regiju”, navela je Jurišić.