Za projekt Udruge Petka Perunika ”Gomila u zlatu” dodijeljene zahvalnice

202

Ove godine udruga PETKA Perunika iz Čapljine radi na multimedijalnom filmu pod nazivom ”Gomila u zlatu” kojeg je za sada prepoznalo i podržalo Ministarstvo turizma HNŽ-a.

Predmet priče prostor je Bivoljeg Brda, konkretnije narodne predaje, povijesni okvir, geologija, specifični položaj, mitološka pozadina – s naglaskom na mnoštvo lokaliteta (nekropola stećaka Grčko groblje, Pašića kula i sl.) i ilirskih gomila kojima dominira tzv. Zlatna gomila.

Kroz projekt udruga je ostvarila suradnju s OŠ Lipanjske zore Višići, HU Cvijet, HKUD Domanovići, geologom Goranom Glamuzinom i akademskim slikarom Ernestom Markotom.

U dokumentarnom dijelu filma geolog Goran Glamuzina predstavit će priču iz geološko-povijesnog okvira, odnosno položaj i značaj ilirskih naselja uz kanjon Neretve (Bivolje Brdo s jedne, Krućevići i Šurmanci s druge strane).

Igrani dio realizira se kroz studijsko snimanje naracije pripovjedača i snimanje same radnje fiktivne priče. Ona je temeljena na legendi i mitu, a pokušava odgonetnuti zašto je Zlatna gomila baš zlatna i zašto je baš tu gdje jest.

Glazbeni dio vezan je za glazbenu pratnju filma i autorsku pjesmu.

Trenutačno je završilo snimanje igranog dijela gdje su glavni protagonisti bili učenici OŠ Lipanjske zore Višići: Matej Šutalo, Dora Obradović, Matej Obad, Mihael Mrvalj, Lana Kević, Luka Udženija, Luka Kuridža, Ajla Sjekirica, Maja Limov, Lana Buljubašić, Jana Knežević i Ivana Malovoz.

Povodom završetka ove faze projekta sudionicima su na zajedničkom izletu s djelatnicima, ravnateljem i učenicima školske audio-vizualne sekcije uručene posebne zahvale za sudjelovanje u projektu.

Iz udruge se posebno zahvaljuju Zvonki Buntiću iz Bivoljeg Brda na otkrivanju položaja nekih od lokacija, te Mariju Šutalu iz Svitave, čiji je ranč u Ostrovu bio idealna kulisa za snimanje.

U tijeku je razrada materijala dokumentarnog dijela s geologom Goranom Glamuzinom, priprema za snimanje s folklorašima, kao i samo aranžiranje i snimanje glazbene kompozicije Jari i kraljica noći u studiju Jaz u Strugama u realizaciji našeg autorskog projekt benda Bukovo gorje.

U ovom postu vidjet ćete fotografije dosadašnjeg dijela snimanja s učenicima s lokacija Svitava (selo, okolica, Ostrovo) Dračevo (rudnik), Klepci (most i kamenolom), Ševaš Polje (Zečji brčak) te samo Bivolje Brdo (Zlatna gomila, Grčko groblje, Pašića kula), te sa suradnicima – Humanitarnom udrugom ”Cvijet” iz Čapljine – Vedranom, Brunom, Sarom i Anamarijom – s lokacija Struge (stećci) i same višićke škole gdje smo, radi lakšeg snimanja, koristili green screen kulisu.

Iz udruge PETKA Perunika nadaju se da će ovo kompleksno djelo u konačnici rezultirati jednim kvalitetnim i zanimljivim video-uratkom multimedialnog karaktera (igranog, dokumentarnog, glazbenog).