FOTO | Večer pod zvijezdama: Oda Vladimiru Pavloviću upriličena u Trebižatu

1979

U mirnom i slikovitom Trebižatu, pod vedrim noćnim nebom, održana je nezaboravna književna večer posvećena istaknutom književniku Vladimiru Pavloviću.

Ovaj književnošću nadahnuti događaj je održan ispred trebižatske crkve i bio je središnji dio manifestacije “Ljeto u Trebižatu”.

Posjetitelji su uživali u predivnoj kulturnoj atmosferi koja je spojila umjetnost, literaturu i lokalni duh.

Književnik sa korijenima duboko usađenim u Trebižat

Vladimir Pavlović, književnik čiji su korijeni duboko usađeni u Trebižat, ostavio je neizbrisiv trag, ne samo u svom rodnom mjestu, već i u širem književnom svijetu. Njegova djela su postala inspiracija generacijama, a čapljinska škola danas s ponosom nosi njegovo ime.

Večer je bila bogata raznim kulturnim događanjima. Recitacije iz Pavlovićevih djela istaknule su njegovu sposobnost da uhvati dušu kraja iz kojeg potiče i da je prenese kroz riječi.

Posjetitelji su se kroz recitacije povezali s dubokim emocijama koje su proživljavane u djelima kao što su ”Zamak u pljusku”, ”Getsemanska ura”, ”U Mayerlingu jedne zime”…

Bogat i raznovrstan program u čast Vladimiru Pavloviću

Organizatori događaja su se pobrinuli da se večer ne svodi samo na čitanje stihova. Uz stihove održana je i diskusija o književnosti ovoga autora.

Time je program u čast Vladimiru Pavloviću dodatno obogaćen. Povezivanje književnosti s drugim umjetničkim formama stvorilo je sinergiju koja je dodatno produbila doživljaj večeri.

U razgovoru s nekima od prisutnih posjetitelja, čulo se o njihovom oduševljenju prema događaju.

“Ovo je nešto posebno za naše mjesto. Ponosni smo na Vladimira Pavlovića i našu književnu baštinu koja je potekla od njega”, rekli su nam posjetitelji.

Događaj je također dao priliku mladim talentima da se izraze. Učenici lokalnih škola izveli su svoje recitacije i interpretacije Pavlovićevih stihova.

Upravo to je dodatno produbilo povezanost između generacija i prenijelo značaj književnosti na mlade naraštaje.

Podsjetnik na važnost očuvanja kulture

Ova večer nije samo bila proslava književnosti i kulture, već i podsjetnik na važnost očuvanja lokalne kulturne baštine i poticanja umjetničkog stvaralaštva.

Manifestacija “Ljeto u Trebižatu” je kroz ovakve događaje potvrdila svoju svrhu – stvaranje mostova između prošlosti i budućnosti, povezujući mještane i posjetitelje, ali i stare i mlade, u jedinstvenom duhu zajedništva.

Ova večer će ostati urezana u sjećanju svih prisutnih kao trenutak kada su se umjetnost i literatura spojili kako bi proslavili naslijeđe jednog od najvažnijih književnika ovog kraja.

Književnost je osvijetlila noć u Trebižatu i podsjetila nas da riječi imaju moć prenositi duh jednog vremena i mjesta, čak i pod zvjezdanim nebom.