U Neumu počele festivalske podvodne atrakcije na filmskome platnu

  58

  Underwater Film Festival svečano je otvoren u hotelu Zenit u Neumu, a kroz dva dana trajanja publiku očekuju iznimne podvodne atrakcije na filmskome platnu.

  Uoči svečanog otvorenja večeras je prikazan i program studentskih i amaterskih filmova te dio filmova polufinalista koji su imali mogućnost ući u službenu konkurenciju.

  Festival je večeras nastavljen projekcijama filmova 22 finalista.

  ”Organizacijski odbor zaprimio je preko tisuću filmova od kojih je 450 sukladno kriterijima ocijenio predselekijski žiri, a 22 filma iz cijelog svijeta će biti prikazana i ocijenjena od strane internacionalnog žirija i publike.

  Festival je napravljen za Neum, za umjetnike, za publiku, za prirodu. Nemamo crveni, nego morski „Blue carpet“, gdje u prvom redu festivala vidimo redatelje i one koji će inspiraciju za umjetnost pronaći baš u Neumu”, kazao je utemeljitelj i direktor festivala Ivo Mikulić.

  U subotu, 19. kolovoza u 12 sati održava se filmska radionica koju vodi Lorenzo Moscia iz Rima, prošlogodišnji pobjednik u kategoriji eko filma, a tema je „Kako ispričati podvodnu priču“.

  Inače, ovaj treći festival proglasiti će pobjednike za najbolji film festivala, potom za najbolji bh. podvodni film, najbolji eko film, najbolju glazbu i najbolju kameru, a jednu će nagradu dodijeliti i publika.

  Internacionalni žiri festivala čine ronioci, novinari, redatelji, glazbenici, fotografi, ekolozi. Organizatori su kazali kako široki spektar zanimanja i profesija članova žirija osigurava kvalitetnu analizu i odabir filmova, dublje analize i realne zaključke.

  Festival, kojega organizira udruga „Standard“, održava se u okviru Neumskog ljeta, a pokrovitelj manifestacije je Općina Neum.