Rastu cijene goriva u Federaciji BiH

393

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine na današnji dan za premium bezolovni benzin 95 iznosi 2,73 maraka po litri, a za dizel 2,77 maraka po litri.

Prosječna maloprodajna cijena premium bezolovnog benzina 95 viša je za 1,11 posto u odnosu na 15. kolovoz ove godine kada je iznosila 2,70 maraka po litri, potvrdili su Feni iz Federalnog ministarstva trgovine.

Nadalje, prosječna maloprodajna cijena dizela viša je za 1,46 posto u odnosu na 15. kolovoz ove godine kada je iznosila 2,73 maraka po litri.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na benzinskim pumpama u Federaciji BiH na današnji dan za premium bezolovni benzin 95 iznosi od 2,46 do 2,91 maraka po litri, a za dizel od 2,41 do 2,96 maraka po litri.

Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži koje su benzinske crpke dostavile Federalnom ministarstvu trgovine u periodu od 15. do 22. kolovoza ove godine zaprimljeno je ukupno 1011 obavijesti o promjeni cijena i marži.

Iz Federalnog ministarstva trgovine podsjećaju da je Vlada Federacije BiH na prijedlog tog ministarstva donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litri derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litri derivata.

Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. travnja 2021. godine.

Za realizaciju i nadzor nad provođenjem navedene Odluke zaduženi su nadležni inspekcijski organi, odnosno federalna, županijska, gradska i općinska tržišna inspekcija. Inspekcijski nadzor u primjeni navedenih odluka obavlja se u kontinuitetu, sve dok su one na snazi, poručili su iz Federalnog ministarstva trgovine.