Korisni trikovi: Evo kako uzgajati paradajz bez plamenjače

37135

Uzgajanje paradajza bez plamenjače, koja je gljivična bolest koja može značajno uticati na paradajz, zahtijeva kombinaciju preventivnih mjera, odabira sorti i pravilne njege biljaka.

Evo nekoliko koraka koje možete slijediti:

Izbor sorti otpornih na plamenjaču

Postoje sorte paradajza koje su manje osjetljive na plamenjaču. Pretraživanjem ili savjetovanjem s lokalnim stručnjacima, možete pronaći sorte koje su prilagođene vašem području i klimatskim uvjetima.

Dobar raspored sadnje

Paradajz treba biti posađen na dovoljno udaljenosti kako bi se osigurala dobra cirkulacija zraka među biljkama. Gusta sadnja može povećati vlažnost i potencijalno pogodovati širenju plamenjače.

Osiguravanje dobre drenaže tla

Tlo koje zadržava višak vlage može povećati rizik od plamenjače. Osigurajte da tlo ima dobru drenažu kako bi se spriječilo zadržavanje vode oko korijena biljaka.

Izbjegavanje zalijevanja lišća

Kada zalijevate, nastojte izbjegavati da voda direktno padne na lišće. To može pomoći u sprječavanju širenja gljivica.

Uklanjanje korova

Redovito uklanjanje korova iz okoline paradajza pomaže u održavanju dobrog zraka i smanjuje vlažnost oko biljaka.

Primjena prirodnih sredstava

Postoje prirodni fungicidi i sredstva za zaštitu bilja koja se temelje na prirodnim sastojcima, poput bakrenog sapuna ili ekstrakata češnjaka, koja mogu pomoći u suzbijanju plamenjače.

Rotacija usjeva

Izbjegavajte uzgoj paradajza na istom mjestu iz sezone u sezonu. Rotacija usjeva pomaže smanjiti nakupljanje patogena u tlu.

Pravilno đubrenje

Uravnotežena prehrana biljaka može ojačati njihov imunološki sistem. Primjenjujte đubriva bogata azotom, fosforom i kalijem kako bi se osigurala optimalna prihrana biljaka.

Pravilna rezidba

Pravilna rezidba paradajza može pomoći u poboljšanju cirkulacije zraka i smanjenju vlažnosti, što su ključni čimbenici u prevenciji plamenjače.

Praćenje i brza reakcija

Redovno pregledavajte svoje biljke kako biste primijetili bilo kakve znakove bolesti. Ako primijetite simptome plamenjače, odmah poduzmite mjere suzbijanja kako se bolest ne bi proširila.

Važno je napomenuti da čak i uz sve preventivne mjere, nema apsolutne garancije da se plamenjača neće pojaviti. Međutim, pravilna njega biljaka i implementacija ovih koraka značajno će smanjiti rizik od njenog širenja.

Izvor: Agrosavjet