U školama u ŽZH 71 prvašić više nego prošle godine

234

Nakon smanjenja broja učenika koja su obilježila protekle školske godine, broj djece koja su prije nekoliko dana prvi put sjela u školske klupe vraća nadu u demografsku obnovu u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Porast

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije, u prve razrede osnovnih škola na području Zapadnohercegovačke županije upisano je 826 prvašića, što je za 71 učenika prvog razreda više u odnosu na prošlu školsku godinu, piše Večernji list.

Naime, isti podaci pokazuju kako je na početku 2022./2023. školske godine u prve razrede u osnovnim školama na području ove županije bilo upisano 755 učenika.

Rast broja prvašića u odnosu na prethodnu godinu bilježi se u gotovo svim jedinicama lokalne samouprave.

Tako je, prema podacima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije, tijekom prošle školske godine u Širokom Brijegu prve razrede osnovnih škola pohađalo 276 učenika, dok je ove godine taj broj 290.

U Ljubuškom je lani bilo 180 prvašića, dok ih je ove školske godine 224.

Značajno povećanje broja prvašića bilježi i Posušje, u čijim je školama prošle godine nastavu pohađalo 175 prvašića, dok će u ovoj školskoj godini gradivo savladavati njih 190.

Jedino smanjenje broja prvašića u odnosu na prošlu godinu zabilježeno je u Grudama. Naime, u školskoj 2022./23. godini u škole na području ove općine bila su upisana 124 učenika, dok je ove godine taj broj 122.

Iz tih podataka vidljivo je kako je najveći broj prvašića povećan na području Grada Ljubuškog, za razliku od prošle godine, 44 učenika u prvim razredima su više. Kada je riječ o ukupnom broju učenika osnovnih škola u školskoj 2023./2024. godini, prema podacima resornog ministarstva, on u ZHŽ-u iznosi 7234.

Od navedenog broja, osnovne škole na području Širokog Brijega pohađa 2550 učenika, Ljubuškog 1828 učenika, Posušja 1640 učenika te Gruda 1216 učenika.

Osiguran pribor

Podsjetimo, kada je riječ o Federaciji BiH, Zapadnohercegovačka županija prednjači po pitanju olakšica za obitelji s djecom, a samim time i učenike.

Naime, učenici osnovnih škola s područja ove županije već godinama imaju osigurane besplatne udžbenike te im Županija s jedinicama lokalne samouprave (Široki Brijeg, Ljubuški, Posušje i Grude) subvencionira prijevoz do škole i natrag.

Grad Ljubuški i Općina Posušje otišli su i korak dalje te, uz navedeno, učenicima osiguravaju i besplatan pribor.

Naime, Grad Ljubuški već nekoliko godina zaredom svim osnovnoškolcima osigurava osnovni školski pribor koji ih na klupama dočekuje prvog dana nastave, dok Općina Posušje pribor osigurava za prvašiće.

Uz brigu o osnovnoškolcima, mjere se donose i po pitanju olakšica u predškolskom obrazovanju te visokoškolskom.

Naime, u Gradu Ljubuškom roditelji, zahvaljujući subvenciji iz gradskog proračuna, plaćaju najjeftiniji vrtić na području Federacije BiH, a potiče se i rad privatnih vrtića. Mladi bračni parovi koji se u ovom gradu odluče kupiti ili sagraditi nekretninu za stanovanje dobit će iz gradskog proračuna određenu svotu novca, a za taj poticaj izdvaja se 200.000 konvertibilnih maraka godišnje.

Jedan je to od rijetkih gradova u Federaciji BiH koji jednokratnim novčanim iznosom od po 500 KM stipendira sve redovite studente, uključujući i brucoše, a što je kao praksu uveo sadašnji gradonačelnik Vedran Markotić.