Ukida li BiH PDV na kupnju prvog stana?

845

Ministarstvo financija i trezora Bosne i Hercegovine pokrenulo je inicijativu za izmjenu Zakona o porezu na dodanu vrijednost s ciljem da se građanima uvedu poreske olakšice prilikom kupnje prve nekretnine, prenosi Fena.

Ministar Srđan Amidžić obrazložio je prijedlog koji bi podrazumijevao povrat PDV koji se odnosi na 40 četvornih metara stambenog prostora i dodatnih 15 za svakog člana kućanstva.

”Pojednostavljeno, na 100 tisuća KM svatko tko bi na ovaj način rješavao svoje stambeno pitanje imao bi oko 14, 15 tisuća maraka uštede”, rekao je Amidžić novinarima u Banjoj Luci

Građani koji bi željeli ostvariti ovu pogodnost morali bi putem javnog registra dokazati kako nisu imali nekretninu u svom vlasništvu od 2006. godine do datuma izmjena Zakona.

Za ovo će, smatra Amidžić, trebati vrijeme i potpora svih političkih stranaka u BiH, a podrazumijeva i smanjenje javnih prihoda

Očekuje mišljenje entitetskih vlada, a smatra i kako bi Republika Srpska ovim izgubila oko 50 milijuna maraka proračunskih prihoda godišnje, ali da bi taj iznos bio nadoknađen kroz potrošnju i povećanje gospodarske aktivnosti.

Ovu inicijativu ranije je pokrenuo Milorad Dodik.