Jednostavno rješenje za glavobolje i migrene koje ne uključuje lijekove

150

Nema ništa gore od glavobolje. Pokušavate nastaviti dan, a iritantan pulsirajući osjećaj nikako da prestane.

Većina ljudi tad posegne za paracetamolom ili ibuprofenom, no sad možete spremiti lijekove.

Naime, postoji jednostavan trik koji može pomoći u uklanjanju boli – a metodu su podržali i liječnici. Proširila se popularnom društvenom mrežom, TikTokom, što je mnogima dovoljni za skepsu.

No, s obzirom na to da je tako jednostavna i besplatna, ipak su je isprobali mnogi koji pate od glavobolja i migrena, piše Ordinacija.hr.

Rezultat? Zaklinju se da ovaj trik pomaže.

Vruća voda je rješenje

Princip je jednostavan. Kako biste ublažili simptome glavobolje trebate umočiti nogu u što topliju vodu i bol će nestati. I ako ne vjerujete, isplati se probati, zar ne? No postoji i medicinsko objašnjenje.

Toplina će privući krv u vaša stopala, smanjujući pritisak na krvne žile u vašoj glavi, kratko je pojasnio jedan liječnik na TikToku.

Ovo definitivno nije nova i nepoznata metoda. Namakanje stopala u vrućoj vodi jedan je od najstarijih načina opuštanja. A sada nije samo bakin savjet – odobrili su ga i liječnici.

Prema stručnjacima, migrensku bol uzrokuju valovi aktivnosti skupine moždanih stanica. Oni pokreću određene neurotransmitere, poput serotonina, na sužavanje krvnih arterija, uzrokujući pulsirajuću bol u jednoj strani glave.

Zato ovaj “hack” i je tako jednostavan i učinkovit. Vruća voda uzrokuje širenje krvnih žila u stopalima povlačenjem krvi iz glave. Time se smanjuje pritisak na krvne žile i smanjuje bol.

Zato sljedeći put kad osjetite nadolazeću glavobolju nemojte čekate. Stavite stopala u vruću vodu, koliko god visoku temperaturu možete podnijeti, i pričekajte da bol magično nestane.