Medicinarima u HNŽ plaće veće za 30%

856

Vlada će za novi ugovor izdvojiti oko 44 milijuna KM, što im garantira povećanje plaće za 30 posto i to kroz povećanje satnice i naknada za noćni rad
Nakon 26 dana prekinut je štrajk medicinskih djelatnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Novi Kolektivni ugovor potpisan je između Županijske vlade i predstavnika sindikata.

Dogovoreno je povećanje plaća od 20 posto uz dodatke na plaću i plaćeni noćni rad. Iz sindikata su izrazili zadovoljstvo pregovorima s novom vladom.

– Ja bih rekla da je ovo ne kraj, već početak velikog posla koji čeka ovu Vladu, ali i zdravstvene ustanove, kao i ostale nadležne u zdravstvenom sustavu. Novi Kolektivni ugovor nosi značajno opterećenje za zdravstveni sustav i samo ako svi budemo maksimalno angažirani, ovaj sustav može opstati, naglasila je premijerka Marija Buhač.

Korektni pregovori

Ministar zdravstva Milenko Bevanda kazao je kako su pregovori bili korektni i brzi jer su bili od velikog značaja.

– Trebat će izdvojiti znatna sredstva da ispoštujemo ono što piše u ugovoru. Nadam se da smo dobro snimili stanje. Također, mišljenja sam da će nam trebati reforma kako bismo održali zdravstvo na nogama, rekao je.

Napominje da se ovim činom uradilo samo ono što je protokolarno i što je dio njihovog posla. Zaposleni u zdravstvu kreću sa radom danas u 8 sati ujutro.

– Osigurali smo veća primanja, što zdravstveni radnici i zaslužuju, kazao je predsjednik Sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Ivica Anić.

Do potpisivanja novog kolektivnog ugovora je došlo nakon što je Vlada HNŽ-a 24. studenoga, prihvatila prijedlog sindikata o povećanju plate i produženju kolektivnog ugovora.

– U dvije godine primjene kolektivnog ugovora, prve godine je povećanje plaće 10 posto, plus povećanje koeficijenta za obračun plaće, i sljedeće godine opet 10 posto povećanje plaće i povećanje satnice. Naknada za noćni rad za naše medicinske sestre i tehničare se sa 30 povećava na 50 posto, izjavio je član Pregovaračkog tima, Dalibor Vuković.

Pravda za sestre

Vlada će za novi ugovor izdvojiti oko 44 milijuna KM, što im garantira povećanje plaće za 30 posto i to kroz povećanje satnice i naknada za noćni rad. Tako im od prve godine, odmah ide povećanje plaće od 10 posto, a uz to se satnica podiže sa 2,30 KM na 2,38 KM. Istim ugovorom je zagarantirano da će im se za godinu ponovno plaće povećavati na ostvareni uvećani iznos, za dodatnih 10 posto, a satnica se tada podiže sa 2,38 KM na 2,45 KM.

Uz sve to, što je najvažnije za medicinske sestre, koje rade noćne turnuse i koje nose najveću težinu posla, umjesto dosadašnjih 30 posto, ostvaruju naknadu od 50 posto za noćni rad.

Oko 4.000 zdravstvenih radnika je stupilo u štrajk 2. studenog. Za vrijeme trajanja štrajka, svi životno ugroženi pacijenti i oni kojima je zdravlje upitno, primani su u zdravstvene ustanove. Nisu rađeni specijalistički i konzultativni pregledi, kako je sindikat na početku štrajka i najavio. Današnji svečani čin hercegovački medicinari su ispred zgrade Vlade obilježili aplauzom i zvukom sirena Hitne pomoći.