Kvaliteta hercegovačkog meda nikad bolja

424

Sve je spremno za međunarodnu manifestaciju “7. Dani hercegovačkog meda, Mostar 2023.”, koju uspješno organizira Udruga pčelara “Matica” Mostar u suradnji sa Savezom pčelara u HNŽ-u i Agronomsko i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, piše Večernji list BiH.

Završna manifestacija održat će se 2. prosinca 2023. godine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

U Organizacijskom odboru 7. Dana hercegovačkog meda, Mostar 2023. bili su Boras Kvesić, predsjednik, te članovi: Nikola Golemac, Nikola Rajič, Milenko Kvesić i Tihomir Ramljak.

Med Ivice Vučića Icija ponovno zlatni na ocjenjivanju u Zagrebu!

Analize su urađene u Laboratoriju za med, aromatično i ljekovito bilje Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Program ovogodišnje manifestacije počinje u 10.30 svečanim otvaranjem, a nakon toga od 11 do 12.30 su stručna predavanja (11 sati – prof. dr. sc. Dragan Bubalo “Skupljalište trutova i oplodnja matice”, 11.45 – Miroslav Marić, dip. iur. “Pravna regulativa oznake hercegovački med”, 12.15 – dr. sc. Danijela Petrović, izv. prof. “Osvrt na ocjenjivanje meda”). U 12.30 počinje svečana dodjela diploma za ocjenjivanje uzoraka meda.

Iznadprosječna kvaliteta

Važno je istaknuti kako su za ovogodišnju manifestaciju stigla rekordna 254 uzorka meda, uzorci su stigli iz cijele Hercegovine, a njihova kvaliteta je iznad prosjeka dosadašnjih ocjenjivanja, na radost i zadovoljstvo i pčelara i korisnika meda.

Banana i med pomažu kod ove tri tegobe

Povjerenstvo je uzorke meda ocjenjivalo po pravilniku o ocjenjivanju kvalitete meda Udruge pčelara Matica Mostar, sukladno pravilniku o medu i drugim pčelinjim proizvodima (Sl. novine BiH 37/09), koji je sukladan s pravilnikom ocjenjivanja kvalitete meda na natjecanjima u RH. – Ocijenili smo 254 uzorka meda, od toga je 104 cvjetnog meda, 80 medljikovca, 1 bagremova meda, 22 meda od drače, 2 lipova meda, 13 vriskova meda, 29 livadna meda, 1 meda od kestena, 1 meda od heljde i 1 meda od crvene djeteline – kazali su iz Povjerenstva.

Sitni propusti

Dio uzoraka meda imao je pogrešno skladištenje, pojedini uzorci nisu dostavljeni u odgovarajućem pakiranju, ali u odnosu na prethodne godine to je zanemariv broj. Uz palinološku analizu, urađene su fizikalno-kemijske analize (udio vode, provodnost, kiselost i pH).

Povjerenstvo je uradilo i senzorsko ocjenjivanje. Ocjenjivana je čistoća uzorka, bistrina, boja, osim kod multiflornih medova, miris i okus. Fizikalno-kemijske karakteristike i palinološka analiza uzoraka meda urađene su u Laboratoriju za med, aromatično i ljekovito bilje Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Kažimo na kraju da su analize uzoraka meda radile dr. sc. Danijela Petrović, izv. prof., i Helena Brekalo, mag. agr., dok su Povjerenstvo za senzorsko ocjenjivanje činili: dr. sc. Dragan Bubalo, red. prof., dr. sc. Danijela Petrović, izv. prof., dr. sc. Saša Prđun, docent, i Helena Brekalo, mag. agr.