Gajenje koka nosilja – Savjeti za sigurnu nosivost

883

Proizvodnja jaja je jedna od najintenzivnijih proizvodnji, jer nosilja tijekom godine snese 10 puta više jajne mase nego što je njena tjelesna masa.

Uzgoj čak i nekoliko koka na gazdinstvu je višestruko isplativ posao (uvijek svježa jaja i meso).

Koke su izuzetni čistači zemljišta. Koke vole da se kreću i čeprkaju po dvorištu u potrazi za slasnim zalogajem (gliste, crvi), da se kupaju u prašini.

Okruženje

Ako im okruženje odgovara proizvodit će više jaja. Ekstenzivan način držanja koka kod nas je prilično raširen na seoskim domaćinstvima.

One su obično smještene u improviziranim objektima, najčešće napravljenim od dasaka, rijeđe su oni zidani. Ishrana ovih koka je na polju tijekom dana uz dohranjivanje zrnastom hranom.

Kokama se na ispustu mora osigurati voda i hrana, kao i nadstrešnice koje će im pružati zaštitu od predatora i vremenskih uvjeta, prije svega od sunca i kiše.

Hrana za koke

Hrana za koke mora da bude kvalitetna, odnosno ne smije da bude pljesniva, žižljiva, trula, sa otrovnim sjemenjem i sl.

Nosilje se obično hrane po volji, tj. hrana treba da im je uvijek na raspolaganju. One zahtevaju dvostruko više vode od količine pojedene hrane. Zato treba uvijek da imaju na raspolaganju vodu za piće dobrog kvaliteta, takvu koju mogu da piju i ljudi.

Kako očuvati nosivost kokoški tijekom zime: Tri savjeta koja će sigurno pomoći

U slučaju nestanka vode vrlo brzo prestaje nošenje. Pojilice moraju da se peru i dezinficiraju jednom tjedno. Tijekom ljetnog perioda vodu treba držati u sjenci kako se ne bi zagrijavala. Koke mogu da izdrže bez hrane po nekoliko dana, ali bez vode ne mogu.

Hraniva za koke

Gazdinstva koja posjeduju vlastita energetska hraniva (kukuruz, pšenica, ječam) mogu koristiti i dopunsku smjesu (koncentrat) koja sadrži proteine visoke biološke vrijednosti, makro i mikro elemente, vitamine i dozvoljene dodatke, tako da pomiješana sa kukuruznom prekrupom daje optimalno izbalansiran obrok (na 40kg koncentrata dodati 60 kg žitarica).

Ishranom se moraju zadovoljiti njihove potrebe za energijom, proteinima, mineralima, vitaminima i drugim neophodnim materijama.

Korištenjem potpunih smješa za koke nosilje (16% proteina) osigurava se maksimalna nosivost krupnih jaja, čvrste i glatke ljuske, kvalitetno obojeno žumance i viskozno bjelance i sve to uz optimalno iskorištavanje hrane.

Također, treba im povremeno davati i svježe voće i povrće (iz vlastite proizvodnje).

Kvalitet ljuske bit će bolji ako se koristi smeša sa većim sadržajem kalcija i nešto manjim sadržajem fosfora, ako se poveća količina hrane koja se daje poslijepodne i ako se tijekom noći osigura 1 do 2 sata svjetlosti, kako bi se omogućilo da u vrijeme formiranja ljuske jajeta kokoške uzimaju više hrane, pa i kalcija, naročito u vidu zrna kalcij karbonata.

Izvor: Agrosavjet