Sami napravite smjesu za zaštitu stabala; evo kada i kako da okrečite stabla!

14274
Foto: Ogorod.ru | Krečenje stabla

Ovih dana se često govori o mogućem kasnom mrazu, budući da smo imali prilično proljetnu veljaču.

Znamo da nas i ožujak može iznenaditi niskim temperaturama, a toga se najviše boje svi koji uzgajaju voće.

Zato se i pribjegava krečenjenju stabala voća, jer je to najefikasniji način borbe protiv mraza.

Zašto se kreče stabla?

Krečenje stabala voćki sprječava pucanje i cijepanje kore stabla, do čega može doći zimi pri izloženosti izrazito niskim noćnim temperaturama i jakom suncu tijekom dana.

Bijela boja kojom se stablo premazuje, omogućava refleksiju svjetlosti i odbija sunčeve zrake, pa se krečenjem stabla smanjuje naglo zagrijavanje kore biljke ujutru i usporava kretanje vegetacije za nekoliko dana, što je posebno važno za kasne proljetne mrazeve, koji se očekuju i ove godine.

Krečenje voća – Recept za smjesu koja će zaštititi stabla

To je posebno važno za koštunjavo voće (kajsije, šljive, breskve, višnje) koje je posebno osjetljivo na pucanje i ukoliko se ne okreči ima znatno manje šanse da opstane.

Krečenje je dobro i zbog visokih temperatura, kada se na stablu zbog jakih sunčevih zraka mogu pojaviti ožegotine, a štiti ga i od različitih glodara, kao što su miševi i zečevi, koji tijekom zime mogu oštetiti koru stabla.

Napravite sami premaz za krečenje stabala

U pripremi smješa za krečenje stabala, može se koristiti gašeni ili negašeni kreč (uglavnom se preporučuje gašeni). Također, pored osnovnih sastojaka, u smjesu možete dodati i plavi kamen, ukoliko niste prije toga imali plavo prskanje, piše Agromagazin.

Napominje se da količinu sastojaka možete prilagoditi u odnosu na broj voćaka koje planirate da krečite, ali je bitno da razmjera sastojaka ostane ista.

Smjesa za krečenje voća – sa gašenim krečom

Potrebno je

  • 5 kg gašenog kreča – u obliku tijesta ili prah kreč
  • 500 g kuhinjske soli
  • 0.5 kg sumpora u prahu
  • 8-10 l vode
  • 100 g plavog kamena kristala

Priprema

U plastičnu kofu od 15 litara sipajte kreč i u njega dodajte sumpor, sol i plavi kamen. Izmiješajte drvenom varjačom, pa postupno dodajte vodu uz blago miješanje.

Pomiješajte sve sastojke da se lijepo sjedine i ostavite da odstoji najmanje dva dana. Što duže stoji to je veća lepljivost smeše. Prije upotrebe smješe potrebno je procijediti par puta.

Recept sa negašenim krečom

Potrebno je

  • 5 kg negašenog kreča
  • 500 g kuhinjske soli
  • 250 g sumpora u prahu
  • voda

Priprema

Prvo treba zagasiti kreč i ostaviti ga da odstoji nekoliko dana. Nakon toga u njega dodajte kuhinjsku sol i sumpor i dobro ih izmiješati. U smjesu dodajte vodu u onoj količini da gustina smjese bude malo gušća od mlijeka.

Ukoliko krečite uz pomoć prskalice, neophodno je dodatno razrediti smjesu. Ostaviti da odstoji najmanje dva dana prije premazivanja kako bi bolje prijanjala na koru, procijediti prije upotrebe.

Gašeni kreč za voćke

Gašeni kreč koristi se za obradu zidova, kao i za premazivanje stabala voćki. U pitanju je bijeli prah koji se dobija miješanjem kreča sa vodom.

Sumpor za krečenje voća

Sumpor u prahu je žute boje, karakterističnog mirisa. Može se nabaviti u poljoprivrednim apotekama.

Vrijeme za krečenje voća

Premazivanje stabala se radi tijekom jeseni i zime, preporuka je 2 do 3 puta – isključivo kada su temperature iznad 0 Celzijevih stupnjeva, i po mogućnosti kada je sunčan dan, kako bi se smjesa dobro osušila (u suprotnom, krečna opna će se zalediti i odvojiti od drveta).

Krečenje stabala voća – smiju li se bijeliti jupolom?

Najbolje vrijeme za krečenje je kraj novembra i početak prosinca kako bi voćke bile svježe okrečene prije niskih temperatura.

Koristite deblju farbarsku četku ili valjak za krečenje, a farbu nanosite od vrha stabla ka dolje zbog slijevanja kreča. Bitno je popuniti sve pukotine na kori. Kod starijih voćki kreči se samo stablo, dok se kod mlađih preporučuje krečenje cijelog stabla i dela odakle ramene grane polaze iz debla.

Izvor: Nova.rs