Zimska oprema više nije obavezna, vrijeme je za ljetne gume

270

Od 1. travnja zimska oprema više nije obvezna na automobilima i zimske gume bi trebali zamijeniti ljetnim.

Adekvatne ljetne gume dokazano su bolji izbor od zimskih, jer njihov dizajn i sastav omogućavaju bolje performanse i veći stupanj sigurnosti tijekom viših vanjskih temperatura.

Iako zime gotovo da nije ni bilo, nekako je brzo prošla i već se vraćamo na ljetni režim vožnje.

Korištenje zimskih guma na višim temperaturama gubi smisao, jer one mogu biti gotovo jednako opasne kao ljetne u zimskim uvjetima vožnje.

Zimske M+S gume sa oznakom pahuljice nisu cjelogodišnje gume kako to tumači većina vozača u bh. prilikama.

Njihova zakonska upotreba završava s 31. ožujkom. Moguće ih je koristi i dalje, ali će dolazak prvih većih temperatura zbog njihove mekoće i elastičnosti početi trošiti njihov gazni sloj i pretvarati ih u manje upotrebljive kada vam budu najpotrebnije, piše Klix.ba.

Promjenjive temperature u bh. podneblju znaju iznenaditi i u četvrtom mjesecu, pa ne morate posebno žuriti sa njihovom zamjenom, osobito ako vozite uglavnom kratke relacije. No, preporuka montaže ljetnih guma prilagođenih za toplije vremenske uvjete ima opravdano pokriće.

Osnovne prednosti ljetnih guma

Ljetne gume dokazano su bolji odabir od zimskih tijekom proljetnih, a pogotovo ljetnih mjeseci, iz nekoliko razloga. Krenimo redom. Ljetne gume dizajnirane su sa smjesom gaznog sloja optimiziranom za tople vremenske uvjete.

Njihova smjesa nudi bolju trakciju i prijanjanje na vrućim površinama od mekanih zimskih pneumatika, bez obzira nje li podloga suha ili vlažna. Kao drugo, šara gaznog sloja ljetnih guma obično je manje agresivna u usporedbi sa zimskim gumama.

Nuić Servis Čapljina: Odlične akcijske cijene guma branda Hankook i Lauffen

Njihov dizajn poboljšava stabilnost i upravljivost pri višim temperaturama, pružajući ujedno bolje performanse.

Jako važno, nove ili očuvane polovne ljetne gume pružaju preciznije upravljanje i skretanje u zavojima pri visokim temperaturama. One su projektirane za održavanje optimalnog kontakta s podlogom, omogućujući veću kontrolu nad vozilom.

Zbog svoje posebne smjese gaznoga sloja, ljetne gume nude daleko kraći put kočenja od zimskih u ljetnim uvjetima.

To može značajno poboljšati ukupnu sigurnost u vožnji bez ugrožavanja performansi ili njihove trajnosti, a istovremeno njihova otpornost na toplotu pomaže u održavanju strukture gume i produžava njihov vijek trajanja.

Naravno, sve ovo važi ako i ljetne gume imaju adekvatnu dubinu šare i nepotrošenu gaznu površinu. Za razliku od zimskih (4 mm), minimalna dubina šare kod ljetnih guma od 1,6 mm je tolerantnija, ali ne dovodite se u zabludu da su gume s minimalnom dubinom dovoljno dobre.

Ako samostalno mjerite dubinu gaznog sloja, a nemate odgovarajući mjerač, razina potrošenosti vaših starih guma možete jednostavno vizuelno provjeriti preko ”indikatora” u obliku malih poprečnih graničnika.

Ako je razina gaznog sloja potrošena do te granice vrijeme je za nabavku novog seta. Uz sve to, treba obratiti pažnju na pritisak i posebno na startost guma (provjeriti obavezno DOT broj).

Možda ste prešli s ljetnim setom svega 15-tak tisuća kilometara i da takve gume i dalje imaju odgovarajuću dubinu šare, ali zbog starosti imaju ispucale bočne zidove. Takvi pneumatici obično postaju pretvrdi i njihova upotrebljivost je upitna.

Kako samostalno zamijeniti gume?

Ako već imate dupli set na felgama, možete i sami zarotirati točkove uz dizalicu i ključ koji stoji u prtljažniku. Dovoljno će vam biti da osigurate malo prostora i da adekvatno zakočite vozilo. Ne radite zamjenu ako su putnici u vozilu.

Držite se osnovnog pravila da vijke ili matice popustite ravnomjerno tako da ih odvrnete za po jedan okret i to dok je vozilo na zemlji. Zatim, potpuno ih odvrnete kada vozilo dignete na dizalicu, po mogućnosti dijagonalno, jer tako manje rizikujete da vam točak spadne s glavčine.

Nakon rotiranja, zimske gume pregledajte, po potrebi očistite, svakako obilježite i na kraju pravilno odložite do nove zimske sezone. Pokušajte se pridržavati osnovnih pravila odlaganja, a to je po mogućnosti da ispustite malo zraka i da se felga oslanja na felgu. Ako nemate set zimskih guma na felgama, gume odložite uspravno.

Bar jednom u tijeku ljeta im zamijenite mjesta i poziciju da ne bi došlo do eventualne deformacije. Na friško postavljenom setu ljetnih guma provjerite obavezno pritisak i po potrebi ga izjednačite. Ako nakon toga osjetite da vam auto više “vuče” u jednu stranu, obvezno ih izbalansirajte.

Potraga za novim setom guma

Ako ste u potrazi za novim setom ljetnih guma, podsjećanja radi, postoje verzije više prilagođene vlažnim i verzije koje pokazuju bolje performanse na suhim podlogama.

Svakako da vozači na jugu Bosne i Hercegovine ne moraju ići toliko detaljno i razmišljati o ljetnim gumama s boljom specifikacijom za vlažnu podlogu, jer je razina padalina u Hercegovini manja, ali adekvatne ljetne gume provjerenih proizvođača su u svakom slučaju bolja opcija od zimskih tijekom visokih vanjskih temperatura, bez obzira koju verziju odabrali.

Na kraju, uz montažu ili postavljanje odgovarajućih ljetnih guma, provjerite razinu ulja i ostalih tekućina u vozilu.

Prekontrolirajte rasvjetna tijela, po mogućnosti i akumulator. Zamjena filtera klime također kod velikog broja vozila na našim cestama spada pod “uradi sam” zahvat, pa ga svakako zamijenite pred toplije dane i češću upotrebu klima uređaja.