Posadite ih u dvorištu: Ove biljke čuvaju kuću i donose blagostanje obitelji

850

Ako ste veliki ljubitelj cvijeća, provjerite da li u dvorištu imate ono koje donosi blagostanje obitelji.

Svako dvorište trebalo bi imati ovo cvijeće

Zimzeleno grmlje

Poželjno je u okruženju kuće posađeno u malim grupama jer doprinosi općoj stabilnosti kuće. Čuva je i odbija loše utjecaje iz okoline.

Travnjak

Bitno je da bude održavan i uljepšan cvijećem, koje bi trebalo da bude žutih i crvenih nijansi jer ono aktivira pozitivnu energiju.

Crveno i žuto cvijeće

Vjeruje se da cvjetovi crvene boje povećavaju energiju cijele lokacije i pozitivno se odražavaju na zdravlje ukućana. Postoji i vjerovanje da žuto cvijeće potiče komunikaciju i razmjenu energije sa okolinom.

Bijela je simbol čistote, žuta podstiče intelekt i komunikativnost, međutim crvenu ružu, za razliku od nas, Kinezi doživljavaju kao cvijet koji može izazvati sitničavost i narcisoidnost.

Ruža je simbol ljubavi, strasti i ljepote. Ona je antički simbol boginje ljubavi, a prema jednom mitu, ruže su izrasle iz zemlje kad je Venera prvi put stala na kopno.

U staroj Grčkoj i Rimu često su bile ukras kurtizana, pa ih je zbog povezanosti s tjelesnom ljubavlju kršćanstvo u početku odbacivalo, prenosi Stil.

Danas su uvažena sljedeća značenja boja ruža

  • Ruže u crvenim nijansama daruju se u znak ljubavi.
  • Žute su izraz veselja ili zadovoljstva, ali i ljubavi, nevjerstva i ljubomore.
  • Bijele ruže simbolizuju duhovnu ljubav, čistotu i bezgrešnost.
  • Narančaste označavaju žudnju i opčinjenost.
  • Ruže boje lavande simbolizuju ljubav na prvi pogled.
  • Ružičastim ružama tamnijih nijansi izražava se zahvalnost, dok se svjetlijim nijansama ističe nježnost i brižnost osobe koja ih prima, te divljenje prema toj osobi.
  • Svjetlijim tonovima ruža obično se izražava prijateljstvo.

Begonija

Ptiče sklad, snagu i harmoniju, a plavi i ružičasti jorgovan djeluje stimulativno na pisce i umjetnike. Međutim, po starom kineskom vjerovanju cvjetove jorgovana ne bi trebalo unositi u kuću.

Različak

Pticajno djeluje na ljubavni život, obiteljske i poslovne odnose, ali i ukućanima pruža podršku drugih ljudi.

Maslačak

Štiti ukućane od problema i dobro djeluje na zdravlje.

Iris

Naziv perunika dolazi od Peruna, staroslovenskog boga groma, odnosno njegove žene, boginje neba Perunike. Prema mitologiji, perunika raste na mjestu gdje je Perunova munja pogodila plodno tlo i tamo gdje je duga dodirnula zemlju. Latinsko ime iris cvijet je dobio po grčkoj boginji Iridi koja simbolizira vezu između neba i zemlje, bogova i ljudi.

Ljiljan

U staroj Grčkoj bio je posvećen vrhovnoj boginji Heri, kraljici neba, zaštitnici braka i potomstva. Mit kaže da su ljiljani nastali iz kapljica njenog mlijeka koje su pale na zemlju. Iako ih ima različitih boja, najomiljeniji je bijeli ljiljan. On je simbol uzvišenosti i čistote i vjeruje se da postoji još od početka ledenog doba. Ljiljan je i rajski cvijet – simbol beskrajne ljepote, sreće, besmrtnosti i spasa.

Drvo smokve

Simbol je izobilja, životnosti, mira, sklada muškog i ženskog principa.

Kamenje, šljunak i voda

Smatraju se vrlo važnim elementima ”blagotvornog dvorišta”. Kamenje i šljunak daju ukućanima snagu i jačaju ih. Kamenjar u dvorištu predstavlja planinu u malom i povećava unutrašnji mir ukućana, znanje, mudrost i stabilnost.

Stazice u dvorištu predstavljaju utaban put kroz život, drveće snagu i zaštitu u životu, a potok predstavlja uspjeh i integritet.

Što se detalja u dvorištu tiče, idealna građa za njih je tesano drvo u crvenkastim tonovima.

Umjetna jezerca bi trebalo da imaju prirodan oblik i ne smiju da budu na terenu koji je viši u odnosu na kuću. Obale bi trebalo da budu blage i zasađene cvijećem. Obavezni su vodeni ljiljani i lotosi jer predstavljaju napredak.

Izvor: Agrosavjet