Pedijatar otkrio trik koji može pomoći djeci da zaspu sama

190

Spavanje u svojoj sobi je nešto što može biti zastrašujuće za djecu, a posebno ako se radi o djeci koja su podložna anksioznosti i koja ne mogu da zaspu sama.

Jedan doktor ima recept za takvu djecu.

Za mnogu je djecu spavanje u vlastitoj, odvojenoj sobi mali stres, posebno u početku. I to nije ništa neobično, jer djeca se ne žele odvojiti od roditelja kad god to nije baš nužno.

Odvajanje stvara stres

Odvajanje stvara dodatni stres djeci koja su imalo anksiozna i imaju cijeli niz svojih strahova koji im otežavaju premještaj u vlastitu sobu.

Ali, kao i sve, i ovdje se stvar može pokušati riješiti – igrom koja postaje tehnika rješavanja ovog problema. Pedijatar, dr. Michael Milobsky otkrio je da je Odsjek za dječju psihologiju Yalea razvio igru ​​dizajniranu za pomoć djeci koja su zabrinuta zbog činjenice da spavaju sama.

U nedavnom videu na TikToku, Milobsky, otac sedmero djece, objasnio je ovu metodu, poznatu kao “Igra”.

Tjeskoba zbog samostalnog spavanja čest je problem kod male djece. Prema američkoj Zakladi za spavanje, problemi sa spavanjem pogađaju 25 do 50 posto djece i 40 posto adolescenata.

Učinkovita metoda

“Vjerujem da je ova metoda učinkovita jer nije prisilna i daje djetetu osjećaj kontrole u procesu,” rekao je dr. Michael Milobsky, te u videu objasnio tehniku ​​čiji je cilj smanjiti tjeskobu čineći proces uspavljivanja zanimljivijim i manje zastrašujućim za djecu.
Kako ‘Igra’ funkcioniše

“Igra” se preporučuje djeci od najmanje 3 godine jer trebaju razumjeti koncept. Proces uključuje “pripremanje predstave” – dijete ima zadatak pripremiti predstavu u kojoj će pokazati kako izgleda kad zaspe samo.

Roditelji mogu mjeriti vrijeme – na primjer dvije minute – i tijekom tog vremena dijete ide u krevet i pretvara se da je zaspalo bez prisutnosti roditelja. Kada vrijeme istekne, dijete može napustiti sobu ako želi. Ta se predstava izvodi svaku večer.

Detalji igre

Svakih jedan do dva tjedna trajanje se povećava na četiri minute, zatim na šest, devet i na kraju na 12-15 minuta. Doktor Milobsky iz vlastitog iskustva kaže da mnoga djeca “samo zaspu u krevetu” nakon otprilike 10 minuta.

Ako se dijete probudi tijekom noći, smije se vratiti na spavanje gdje god želi, čak i ako to znači povratak u sobu roditelja. Ključno je pohvaliti dijete za njihov trud i za ono što je učinilo nešto što mu je teško. To im pomaže u izgradnji samopouzdanja i tako osjećaju da su nešto postigli.

“Na kraju ova igra djetetu postane dosadna i ono se navikne spavati samo”, kaže dr. Milobsky, koji dodaje da je uspješnost provođenja ove tehnike vrlo visoka, pa kaže da je među njegovim pacijentima gotovo 90 posto onih kod kojih je ova tehnika uspješna.

Samostalno spavanje

Vrlo je važno kod djece riješiti tu anksioznost zbog samostalnog spavanja. Jer san je itekako važan faktor kako za djecu, tako i za roditelje. Ima značajne implikacije na dugoročno zdravlje djece.

Studije pokazuju da neadekvatan san može dovesti do niza problema, od problema u ponašanju do poteškoća s učenjem. Američka akademija pedijatara povezala je loš san u ranom djetinjstvu sa stanjima kao što su alergijski rinitis, disfunkcije imunološkog sistema i povećani rizik od tjeskobe i depresije.

Ova je metoda važna zato što pomaže djeci osloboditi se tjeskobe prije spavanja, pa djeca mogu zaspati i dobiti san koji im je potreban za optimalan rast i razvoj.

Roditelji oduševljeni

U komentarima su mnogi roditelji bili oduševljeni idejom. Jedan od komentatora je rekao: “2,5 tjedna i moja kći je upravo zaspala po drugi put (ne uzastopno) sama!! Promjena igre!!!”

“Ovo je ono što mi radimo, ali ja joj kažem da se samo ‘pretvara’ da spava 10 minuta, a ja ću doći vidjeti pretvara li se stvarno dobro. Upali svaki put”, rekao je drugi komentar.

Međutim, neki roditelji nisu uvjereni u ovaj čarobni recept. Jedan od njih je napisao: “Mojoj 6-godišnjakinji treba sat vremena da zaspi, čak i sa mnom, ovo nam neće pomoći.“

“Hm, možemo vidjeti kako pomaže, čini nam se da bi moglo upaliti, ali ne vidimo baš da bi ta igra mogla potrajati sedmicama, baš svaki dan… No, nikad ne znaš!”, napisao je jedan otac u komentarima.

Izvor: Radio Sarajevo