7 besplatnih prihrana za biljke koje imate u kuhinji, a čine čuda u bašti!

14171

Poljoprivreda ne mora biti skup način proizvodnje hrane, samo kada znamo kako da uštedimo.

Ovo je 7 stvari koje uglavnom svi imamo kod kuće, a koje mogu biti odlična besplatna prihrana za povrće i cveće.

Iako je kupovno đubrivo jednostavnije koristiti, kada odaberete da živite na selu ili živite u gradu i bavite se urbanom poljoprivredom, poljoprivredne apoteke nisu uvijek u blizini.

Osim toga, iskusni vrtlari izbjegavaju upotrebu kupovnih đubriva i prihrana, jer dobro znaju da u svojoj kuhinji imaju prihranu koja je potrebna biljkama.

Na taj način štede novac i vrijeme. Pogledajmo što sve možete da iskoristite direktno iz vaše kuhinje.

Talog od kave kao prihrana

Ako dan započinjete šalicom kave ili je pijete u pauzama, nemojte bacati talog. Ukoliko ga prosušite i dodate u zemlju, on će je obogatiti azotom, kalijom i magnezijom. To su sve vitalni hranljivi sastojci za rast biljaka.

Važno je upamtiti da ne dodajete često i mnogo, zato što talog od kave može da promijeni pH vrednost tla, što može da utječe na biljke kojima je potrebna određena ravnoteža kiselosti zemlje.

Sadržaj iz vrećica čaja

Koliko su ljekovite biljke dobre za nas, toliko su dobre i za druge biljke. Ako ne pijete kavu, već čaj, sačuvajte iskorištene vrećice.

Prosušite ih i prespite sadržaj u neku teglu. Na primjer, sadržaj iz vrećice čaja od kamilice odličan je za zaštitu biljaka od raznih patogena.

Ljuske jaja

Ljuske jaja su fantastičan izvor kalcija. Važno je oprati ljuske i pustiti da se osuše, te ih samlijeti. Možete ih dodati oko baze već posađenog paradajza. Njemu je potrebno više kalcija nego drugim biljkama.

Voda iz akvarija

Ukoliko imate akvarij, nemojte bacati vodu kada je mijenjate, već je iskoristite u bašti ili za biljke u saksijama. Ova voda osigurava biljkama vitamine bez ikakvih dodatnih korak, navodi Offthegridnews.

Drveni pepeo

Svi koji imaju kamin ili šporet na drva imaju besplatno đubrivo. Na ovaj način dodaju se mnogi minerali, a najviše kalij i kalcij karbonat. Jako je važno upamtiti da, kada dodate drveni pepeo, ne dodajete ništa više.

Također, ako je zemlja u bašti alkalna, ne treba da koristite pepeo. Osim što hrani biljke, pepeo je poznat po tome što drži puževe dalje od biljaka.

Banane

Kore od banana možete kompostirati ili ih, jednostavno, sitno isjeckati i staviti u baštu kod biljaka. Kora se brzo razgrađuje i ne proizvodi neprijatan miris. Osim što će nahraniti biljke kalijom, kora od banane, također, odbija štetočine.

Nekuhano mlijeko ili mlijeko u prahu

Pomješajte jedan deo mlijeka i četiri dijela vode. Mlijeko je fantastičan izvor kalcija za ljude i za biljke. Posebno je dobro za paradajz. Mlijeko, također, pomaže kod čestih bolesti tikvica, paradajza i paprika.

Za kraj, ne zaboravite da ostatke od voća i povrća stavljate u kompost. Umjesto da kupujete supstrate možete praviti svoj kompost i obogatiti zemlju hranljivim materijama potpuno besplatno.

Izvor: Agrosavjet