Prirodni i kemijski načini borbe protiv smrdibuba

529

Stjenice (narodni nazivi: smrdibuba, smrdljivi martini) mogu nanijeti značajnu štetu vrtu i povrtnjaku, jer se hrane sokovima biljaka i mogu dovesti do njihovog uginuća.

One također ispuštaju tečnost koja ima prilično neprijatan miris pa zato ih i nazivamo smrdibube.

Nakon što se smrdibube pojave na vašem voću ili povrću, njihovi plodovi postaju neupotrebljivi za jelo, jer imaju sladak ukus i jak miris čak i nakon temeljitog pranja.

Pored toga, mogu prenositi bolesti i infekcije koje mogu izazvati oboljenja biljaka i smanjiti njihov prinos.

Postoji nekoliko metoda za borbu protiv vrtnih stjenica u povrtnjaku i vrtu

Ručna berba

Skupljajte stjenice ujutro ili uveče, kada su manje aktivne, i bacajte ih u sapunicu. Također treba sakupljati i jaja koja polažu ti insekti.

Upotreba kemijskih preparata

Kemijski preparati (insekticidi) mogu pomoći u borbi kada je u pitanju smrdibuba, ali prije upotrebe potrebno je detaljno proučiti uputstva i pridržavati se svih mjera sigurnosti.

Neki kemijski preparati mogu biti štetni za korisne insekte, pa treba razmotriti alternativne metode borbe.

Upotreba biološke kontrole

To podrazumijeva korištćenje drugih insekata ili parazita koji se hrane stjenicama. Na primjer, privucite u povrtnjak mrave koji ih uništavaju ili parazitoide i predatorskie vrste insekata, koje mogu ograničiti njihov broj.

Parazitoidi jaja iz reda opnokrilaca te predatorske vrste stjenica, grabljivih muha i grinja, mogu biti efikasni u suzbijanju stjenica na prirodan način.

Upotreba zamki

Postavljajte ljepljive trake i zamke za stjenice kako biste ih uhvatili. One mogu biti posebno efikasne za utvrđivanje prisustva stjenica i kontrolu populacije.

Postoji nekoliko narodnih sredstava koja se mogu koristiti za uništavanje smrdibuba i njihovih larvi

Rastvor sapuna

Priprema se tako što 300g sapuna usitnimo i otopimo u 10 l vrele vode uz miješanje. Dobivena otopina se procijedi kroz gazu ili krpu.

Ako se koristi tečni eko sapun potrebno je 50 ml otopiti u 4 l vode. Sapun ubija stjenice i pomaže u smanjenju broja njihovih larvi. Ponavljajte ovaj postupak svakog tjedna.

Bijeli luk

Potopite nekoliko glavica bijelog luka u vodi i ostavite da odstoji nekoliko sati. Prskajte po biljkama da biste otjerali stjenice i njihove larve.

Biber

Potopite nekoliko kašika sušenog crvenog bibera u litru vode, ostavite da odstoji i prskajte po biljkama. Ovo sredstvo pomaže u uništavanju stjenica i njihovih larvi.

Natrij bikarbonat odnosno soda bikarbona

Pomiješajte kašiku sode bikarbone sa litrom vode i prskajte po biljkama. Ovo sredstvo pomaže u smanjenju broja larvi i štiti biljke od stjenica.

Važno je zapamtiti da narodna sredstva mogu biti manje efikasna od kemijskih preparata.

Zato je važno redovno pregledati biljke i boriti se protiv stjenica u ranim fazama njihovog pojavljivanja, navodi portal agrosavjet.com.