Novi radari osvanuli na hercegovačkim cestama

1962

Zahvaljujući aktivnostima Ministarstva unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije, povećava se sigurnost na prometnicama u Ljubuškom, Grudama, Širokom Brijegu te Posušju. Naime, u cilju poboljšanja ukupnog stanja sigurnosti prometa na cestama u Zapadnohercegovačkoj županiji, smanjenja broja težih prometnih nesreća i prevencije činjenja težih prometnih prekršaja, MUP ZHŽ-a je u suradnji s drugim nadležnim institucijama u razdoblju od 2014. godine do danas krenuo u realizaciju postavljanja većeg broja radarskih kućišta na cestama u Zapadnohercegovačkoj županiji, piše Večernji list BiH.

Tako je proteklih dana u sve tri općine i gradu Širokom Brijegu postavljeno ukupno 31 novo radarsko kućište. Najveći broj postavljen je u Posušju, čak dvanaest kućišta, dok je najmanji broj postavljen na području općine Grude – pet kućišta.

“Lokacije radarskih kućišta utvrđene su analizom stanja sigurnosti prometa na cestama, a to su mjesta u blizini škola, tzv. crne točke i druga kritična mjesta gdje su se u ranijem razdoblju događale prometne nesreće s najtežim posljedicama”, naveli su u službenom priopćenju MUP-a Zapadnohercegovačke županije. Tako su radarska kućišta u Ljubuškom postavljene u naseljima Studenci, Donji Radišići, Vitina, Klobuk, Cerno, Hardomilje, Grab, te je jedno postavljeno u samom središtu općine u Ulici Stjepana Radića.

U Grudama su nova radarska kućišta postavljena u mjestima Prispa, Krištelica, u Ulici Gojka Šuška, Andrijanićima te Ulici Franje Tuđmana. Vozači koji prolaze kroz Široki Brijeg ubuduće će dodatnu pozornost na brzinu vožnje morati obratiti u Kočerinu, Privalju, Trnu, Knešpolju, Mokrom te Buhovu. Kada je riječ o Posušju, po dva radarska kućišta postavljena su u Ulici Ante Starčevića i Zagrebačkoj ulici. Po jedno kućište postavljeno je u naseljima Čitluk, Vranić, Rakitno, Čitluk, Bage, Vinjani, Vir te u Dalmatinskoj ulici. “Smatramo kako će se postavljanjem radarskih kućišta i radara značajno poboljšati sigurnost cestovnog prometa i doprinijeti smanjenju ukupnog broja prometnih nesreća”, naveli su iz MUP-a ZH županije. Ističu da će, kako bi se na sve sudionike u prometu preventivno djelovalo u cilju poštivanja prometnih propisa, osobito na lokacijama na koje su postavljena radarska kućišta, biti postavljeni i prometni znakovi “Radarska kontrola” u suradnji s nadležnim službama za održavanje cesta. “Ponovno pozivamo vozače, kao i sve druge sudionike u prometu, da se ponašaju savjesno, odgovorno i poštuju prometne propise kako bi se izbjeglo prometne nesreće, a time sačuvali životi i imovina svih sudionika u prometu”, zaključili su iz MUP-a ZHŽ-a.