Čapljina dobiva status grada!

10720

Pred vijećnicima Općinskog vijeća Čapljina na sljedećoj sjednici, koja je zakazana za 3. ožujak, naći će se Odluka o pokretanju postupka proglašenja Općine Čapljina gradom, doznaje Čapljinski portal.

Kako nam je rečeno, ovom odlukom pokreće se postupak za donošenje zakona Federacije Bosne i Hercegovine kojim će se Općina Čapljina proglasiti gradom.

”Grad Čapljina definirao bi se kao jedinica lokalne samouprave koja je od posebnog povijesnog i kulturnog značaja. Grad Čapljina bio bi pravni slijednik Općine Čapljina i u cijelosti nastavio pravni kontinuitet i preuzeo prava i obveze Općine Čapljina sukladno Ustavu i zakonima”, pojašnjeno je Čapljinskom portalu.

Dalje smo doznali da će se stupanjem na snagu odgovarajućeg zakona Federacije Bosne i Hercegovine, kojim će se Općina Čapljina proglasiti gradom, uskladiti svi pravni akti Općina Čapljina sa istim.

Odlukom će se zadužiti Općinski načelnik da ovu odluku sa potrebnom dokumentacijom dostavi Vladi i Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine radi donošenja odgovarajućeg zakona.

”Ministarstvo pravde Federacije BiH provodi normativne aktivnosti u vezi proglašenja nekih Općina u status Grada. Donošenje Odluke Općinskog vijeća o pokretanju postupka za proglašenje Gradom predstavlja prvi korak u proceduri uspostave Grada Čapljine. Smisao Odluke je jasno izražena volja i stav Vijeća da se Općina proglasi Gradom, a time i temelj Vladi i Parlamentu FBiH za daljnje postupanje. Promjena statusa Općine u status Grada kao jedinicu lokalne samouprave, znači ojačati njen društveni, politički i gospodarski utjecaj”, istaknuto je za Čapljinski portal iz Općinskog vijeća Čapljina.

Člankom 5. Zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH, definirano je kako je grad jedinica lokalne samouprave koja predstavlja urbanu, infrastrukturnu cjelinu povezanu svakodnevnim potrebama stanovništva.

Grad se, osim Ustavom, uspostavlja federalnim zakonom, temeljem sporazuma o udruživanju dviju ili više Općina, odnosno Odluke Općinskog vijeća Općine koja ispunjava propisane kriterije, a koja ima najmanje 30.000 stanovnika, odnosno u čijem gradskom središtu kao zaokruženom urbanom području živi najmanje 10.000 stanovnika. Uz to, gradom se može proglasiti općina od posebnog povijesnog i kulturnog značaja.

Iz Općine Čapljina smatraju kako je Čapljina urbanistička ljepotica na četiri rijeke, gdje se južno od središta grada Neretva sastaje sa pritokama Bregavom i Krupom sa lijeve strane, te Trebižatom s desne strane.

”Uz mnogobrojne prirodne ljepote i zemljopisni položaj, Općina Čapljina može se pohvaliti sa devet nacionalnih spomenika – Utvrđena kasnoantička vila Mogorjelo, Stari grad u Gabeli, Rimska vila u Višićima, Stari grad Počitelj, Most u Klepcima, Crkva preobraženja Hristovog u Klepcima, Pašića kula sa dvorima u Bivoljem Brdu, Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Gabeli, Rt kula, Kulina u Dračevu. Zbog svega navedenog mnogi s razlogom svrstavaju Općinu Čapljina među najznačajnija povijesna središta u BiH i regiji”, ističu za naš portal iz Općine Čapljina.

Uz to, pored navedenih nacionalnih spomenika na privremenoj listi nacionalnih spomenika od strane Povjerenstva za očivanje nacionalnih spomenika još su crkva sv. Franje Asiškog u samom središtu grada, crkva sv. Stjepana u Gabeli i Park prirode Hutovo Blato.