Beljo: Zlikovci su u travnju 1941. počinili zločine u okolici Čapljine

2630
Predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Ante Beljo

Prošlog vikenda Hrvatsko žrtvoslovno društvo sa sjedištem u Zagrebu organiziralo je trodnevno hodočašće u Hercegovinu pod nazivom “Stopama uporno prešućivanih hrvatskih žrtava u četrdesetim godinama 20. stoljeća”.

Čak za 52 osobe, predvođene predsjednikom Antom Beljom, cilj je bio je obići više mjesta u Hercegovini gdje su tijekom Drugog svjetskog rata zločine nad Hrvatima, uglavnom nedužnim civilima, počinili partizani i četnici. U petak su doputovali u Ljubuški, gdje su ih na Trgu dr. Franje Tuđmana dočekali ljubuški načelnik Nevenko Barbarić i predsjednik OV-a Ljubuški Tihomir Kvesić.

Načelnik Barbarić upoznao je goste s aktivnostima i rezultatima iskapanja masovnih grobnica na području Ljubuškog, iz kojih su izvađeni ostaci 61 žrtve komunističko-partizanskog zločina, koje su zajednički pokopane na novom gradskom groblju u Ljubuškom. Predstavnici Društva položili su vijenac i zapalili svijeće pokraj spomenika ljubuškim žrtvama na Trgu dr. Franje Tuđmana, a posjetili su i obližnje stratište Tomića njive.

Razlozi i ciljevi dolaska

Predsjednik Društva Ante Beljo objasnio je razloge i ciljeve zbog kojih obilaze mjesta stradanja Hrvata, a to je utvrđivanje povijesne istine o tim i drugim događajima kako bi se razotkrile neistine i dosad pisana lažna povijest zasnovana na mitologiji, a ne na činjenicama.

– U RH i BiH vidimo kako je na djelu ponavljanje mitologije, a tko god nastoji nešto istraživati, proglasi ga se da želi praviti reviziju, a samo se želi otkriti istina. U posljednjih deset godina mnoga od tih mjesta bila su tabu-tema i stvorena na toj mitologiji, mi smo otkrili što se tu, zapravo, radilo i gdje su počele te laži koje danas naša unučad i naša djeca prihvaćaju jer ne znaju drugu istinu. Došli smo ovdje kako bismo skrenuli pozornost na zločine koji su se dogodili od 13. do 15. travnja 1941., kada je pukovnija bivše jugoslavenske vojske iz Bileće poubijala ljude iz okolice Čapljine i Mostara. To su počeci kad se govori o Drugom svjetskom ratu, a ne da nam se stalno nabija na nos da su, što se god dogodilo i što komemoriramo u svibnju i lipnju, uzroci ustaški zločini na koje su se samo djelomično osvetili – kaže Beljo.

Odali počast franjevcima

Zlikovci su u tri dana ubili 25 civila – 21 Hrvata i četiri muslimana na području Čapljine te zapalili 85 kuća u Ilićima i Cimu, naseljima pokraj Mostara, te ubili četiri Hrvata u Cimu. Nakon Ljubuškog gosti iz Zagreba su otišli u Međugorje. Posjetili su Čapljinu, Struge-Goricu, Radimlju, Stolac, Mostar, Cim i Iliće, a bili su i u Širokom Brijegu, gdje su obišli mjesto ubojstva 12 širokobrijeških fratara i grobnicu u crkvi gdje su pokopani dosad pronađeni ostaci 24 hercegovačka franjevca od 66 ubijenih u 2. svjetskom ratu.

FOTO | Hrvatsko žrtvoslovno društvo iz Zagreba odalo počast žrtvama u Čapljini