Ne prijete samo žice: Strujni krug se zatvara i dodirom vagona te čovjek strada pod udarom od 25.000 volti

5106
Vagoni parkirani na pruzi u Čapljini (Foto: Večernji list)

Stotinjak metara južno od modernizirane radionice tračnih vozila južno od Čapljine, mjesto je gdje je nedavno teško ozlijeđena 12-godišnja Emma Kordić, a njezin 15-godišnji brat smrtno stradao.

Između vagona još stoji traka.

Od prolaznika kojeg zatičemo nešto dalje od vagona doznajemo da je na istom mjestu prije dvije godine stradao 22-godišnji Belgijanac.

Dok je s prijateljem bio na turističkom proputovanju, što ga je potaknulo na sporedni makadamski put, teško je reći, tek popeo se na isti vagon i teško stradao. Turist je živ prevezen u Belgiju.

Doznajemo od mještana da je samo tristotinjak metara južnije prije nekoliko godina, smrtno stradao i jedan tinejdžer. Opasnost iz vagona svakodnevno prijeti, a dovoljno je popeti se na vagon, pa da se strujno kolo zatvori nakon čega pod udarom od 25.000 volti čovjek strada, tako da nije potrebno dodirivati žice da bi se nastradalo.

Valja reći da je pruga na tom mjestu osvijetljena, rasvjetni stupovi su svježe oličeni bijelom bojom, a na više mjesta otkrili smo stazice koje vode preko pruge, kojima se ljudi služe kako bi skratili put do obližnjeg naselja Stijene.

Glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Ljudevit Marić ističe kako u ovakvim slučajevima policija samo na terenu obavi posao, a ostalo završavaju nadležne agencije.

– Što se tiče željezničkog prometa, za to su zadužene posebne agencije. Kada se dogodi nesreća, kao što je, primjerice, ova tragedija u Čapljini, policija po dužnosti izlazi na teren obaviti očevid, ne možemo donositi svoj sud. Prilikom obilaska terena nakon nesreće uzimamo sve dokaze i prosljeđujemo ih nadležnima. Kada se dogodila tragedija u Čapljini, izašli smo na teren, utvrdili da su nanesene ozljede od strujnog udara te dokaze proslijedili nadležnima – kazao nam je Marić.

– Nastojimo pomoći svakome kome je pomoć potrebna, pa tako i obitelji Kordić”, kaže Andrijana Suton, predsjednica humanitarne udruge “Cvijet” iz Čapljine, dodajući kako su se u projekt pomoći u liječenju Emmi Kordić uključili i zbog iznimno velikih troškova, jer djevojčica ovdje nema zdravstveno osiguranje.

Novac za Emmu Kordić možete donirati i u kutijice širom Čapljine