Čapljina: Kraće čekanje dokumenata za nekretnine uz jeftinije cijene

2404

U općini Čapljina nastavlja se proces uspostave i zamjene zemljišnih knjiga, a ovih dana taj je posao počeo za katastarske općine Čeljevo i Tasovčići.

Govoreći o tom opsežnom, a za građane važnom projektu, Darko Šimović, pomoćnik načelnika za geodetske i imovinsko-pravne poslove Općine Čapljina, kazao je kako je to nastavak vrlo uspješne suradnje koju provodi Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

”Projekt je prije osam godina počeo upravo na području naše općine kao pilot-projekt, a kasnije se raspršio po cijeloj Federaciji. Kroz navedeni projekt uspješno samo završili sedam katastarskih općina, to su Čapljina, Počitelj, Trebižat, Višići…, a nove dvije su samo nastavak te uspješne suradnje”, kazao je Šimović.

”Odabir katastarskih općina obavlja se u suradnji s Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Ove dvije općine dobili smo kao neku vrstu nagrade za našu dosadašnju suradnji i kooperativnost. Kao jedinica lokalne uprave prijavili smo za cijelu općinu, znači svih 28 katastarskih općina”, kazao je.

Od Šimovića smo doznali da je cilj projekta svojevrsno sravnjenje stanja u katastru, gruntu i na terenu. Želi se ažurirati stanje u evidencijama na nekretninama.

”Stanje u katastru je tzv. novi premjer i on datira od 70-ih godina prošloga stoljeća dok je stanje u gruntu staro više od stotinu godina, još od uspostave zemljišnih knjiga. Kroz ovaj projekt na kvalitetan i stručan način želi se izvršiti usuglašavanje stanja kako bismo imali jedinstvenu evidenciju. To bi značilo isto stanje u katastru i gruntu”, ističe Šimović te na upit što je dužnost građana u postupku nastavlja:

”Obveza svih posjednika, odnosno vlasnika nekretnina, je prijaviti se u Zemljišno-knjižni ured Općinskog suda u Čapljini, a rok je šezdeset dana. Predmeti će se završiti ako se oni i ne jave. Međutim, u tom slučaju postoji mogućnost da se stanje jednostavno riješi prema onom u knjigama, a tako bi stranka mogla propustiti realizirati neko svoje pravo.

U biti, projekt je zamišljen kao svojevrsno spajanje evidencija. Postupak teče tako da se cijeli katastar dostavlja gruntovnici gdje se obavlja usuglašavanje novog i starog premjera. Referenti u zemljišno-knjižnim uredima svaki predmet prouče i donesu odluku, otvore novi zemljišno-knjižni uložak, a stari zatvaraju”.

Valja reći da će i dalje postojati dvije evidencije – katastar i grunt, međutim, ono što je bitno i zbog čega je ovaj projekt vrlo važan, to je pogodnost za građane.

Umjesto dosadašnjeg hodanja između katastra i grunta, kad se projekt završi, dovoljno je otići u zemljišno-knjižni ured, izvaditi vlasnički list i taj dokument će biti dovoljan za ostvarivanje prava, tj. stanje u gruntovnici bit će identično stanju u katastru.

Tako će se dokinuti praksa da građani kada im, primjerice, zatrebaju građevinske ili druge dozvole moraju potrošiti dane, mjesece, pa čak i godine, dok će ovaj projekt omogućiti potvrde za kratko vrijeme.

Troškovi ovog postupka za građane su minimalni.