Herceg sa ravnateljima i načelnicima: O prosvjeti, uvjetima, obnovi škola…

1163

Predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg i ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović održali su u utorak sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola i načelnicima općina u toj županiji.

Na sastanku je razgovarano o stanju u prosvjeti, obnovi školskih objekata, organizacijskim shemama i mreži škola, prijemu prosvjetnih djelatnika na neodređeno vrijeme i tehnološkom višku, sistematskom pregledu djelatnika te o različnom gledanju na potpisani kolektivni ugovor sa sindikatom osnovnog obrazovanja.

Predsjednik Herceg i ministar Hadžović upoznali su sudionike sastanka s naporima koje Vlada i Ministarstvo čine na poboljšanju radno-pravnog i materijalnog statusa prosvjetnih djelatnika, kao i uvjeta rada u školama, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a. Podsjetili su na činjenicu da se iz proračuna za obrazovanje, kulturu i sport izdvaja više od 85 milijuna maraka, od čega samo za osnovno obrazovanje – osnovne škole 41.407.930 maraka.

U obnovu i izgradnju više od 20 školskih objekata i školskih sportskih dvorana, kako je navedeno, uloženo je u tri godine rada ove vlade preko 10 milijuna maraka proračunskih, kreditnih i donatorskih sredstava, unatoč tomu što su općine i Grad Mostar vlasnici školskih objekata. Naglasili su i to kako se s tim projektom nastavlja do obnove svih škola u toj županiji.

Također, s ciljem osuvremenjivanja nastavnog procesa, u devet škola realiziran je projekt e-učionica koji će, također, biti nastavljen. Potpisivanjem kolektivnih ugovora koje Vlada u cijelosti poštuje, uz druge beneficije, osigurano je povećanje plaća prosvjetnim djelatnicima kroz sljedeće tri godine za najmanje 15 posto , a plaće se, u mandatu ove vlade, isplaćuju do desetoga u mjesecu, a ne krajem mjeseca kako je to ranije bila praksa, naveli su iz županijske vlade.

Pored činjenice znatno smanjenog broja učenika po školama i odjeljenjima, riješene su organizacijske sheme i mreža škola.

Također, kako je navedeno, krenulo se u rješavanje jednog od najbitnijih pitanja radno-pravnog statusa prosvjetnih djelatnika te je u stalni radni odnos primljeno 320 djelatnika, a na adekvatan način zbrinut je i tzv. tehnološki višak, odnosno više od 200 prosvjetnih djelatnika nije ostalo bez radnog mjesta, iako ih značajan broj radi bez pune norme.

“Suočeni s ozbiljnim financijskim poteškoćama koje su posljedica naslijeđenog duga temeljem izvršnih sudskih rješenja, Vlada je, kroz postignute izvansudske nagodbe, do sada isplatila oko 15 milijuna maraka, od čega je polovica sredstava uplaćena na račune prosvjetnih djelatnika. Isplatom oko 3 milijuna maraka iz rebalansa proračuna za 2018. godinu za ovu nakanu ispunjen je i zadnji zahtjev sindikata da se isplate sve izvansudske nagodbe do 31. lipnja 2014. godine”, ističu iz Vlade HNŽ-a.

Premijer Herceg i ministar Hadžović podsjetili su i na to kako je Vlada u cijelosti preuzela financiranje prijevoza učenika u osnovnim školama za što se dodatno godišnje izdvaja oko 3 milijuna maraka.

“I danas želim jasno kazati kako smo obrazovanje stavili u vrh prioriteta u našem mandatnom razdoblju, što vide i prosvjetni djelatnici, ravnatelji, načelnici i roditelji a i naša cjelokupna javnost, te nema niti jednog valjanog razloga za štrajk u osnovnim školama. Vlada na konkretan način, što je javnosti itekako vidljivo, brine o obrazovanju od predškolskoga do sveučilišnog. I dalje smo otvoreni za dijalog uvjereni u to kako ćemo doći do rješenja na dobrobit, prije svega učenika, a onda i ostalih dionika obrazovnog procesa”, rekao je predsjednik Herceg.

Nazočnima su se obratili i Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara, predsjednici aktiva ravnatelja osnovnih i srednjih škola, te brojni ravnatelji osnovnih i srednjih škola koji su poduprli dosadašnje vladine aktivnosti na poboljšanju uvjeta obrazovanja i materijalnog položaja prosvjetnih djelatnika.

Budući da su sudionici sastanka iskazali potrebu da svi djelatnici u prosvjeti budu sistematski pregledani, Herceg i Hadžović izrazili su spremnost da, uz do sada osiguranih 200.000 maraka, iznađu dodatna sredstva kako bi pregledom bili obuhvaćeni svi uposlenici.