HKUD ”Zora” Struge/Gorica najbolje ocijenjeno društvo na državnoj smotri folklora

1382

Mimohodom sudionika ulicama Mostara, u subotu je počela Državna smotra izvornoga folklora Hrvata u BiH u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava (UHAKUD) u BiH, na kojoj se natjecalo 14 društava iz cijele BiH.

Nakon mimohoda u 18:00 sati uslijedili su nastupi društava u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače gdje je se po završetku službenog dijela smotre održan okrugli stol s predstavnicima društava te koncert klape Kontra.

I ovogodišnja smotra je ocjenjivačkog karaktera što znači da je stručni žiri predstavnike BiH koji će sudjelovati na smotrama u Hrvatskoj (Vinkovačke jeseni, Đakovački vezovi, Na Neretvu misečina pala, smotra Hrvatskog sabora kulture i Brodsko kolo).

”Iz godine u godinu imamo sve veći broj društava na smotri. Prošle godine imali smo devet društava, dok će se ove godine natjecati njih 14 iz cijele Bosne i Hercegovine. Svake godine imamo i jedno gostujuće društvo iz Hrvatske, a ove godine tu je Kulturna udruga “Linđo” Ošlje – Stupa, iz okolice Dubrovnika”, kazala je tajnica Udruge Marina Bazina.

Stručni žiri kojeg su činili prof. Mirslav Šilić dugogodišnji predavač na školama folklora, etnologinja i stručnjakinja za nošnje Svetlana Bajić, inače dugogodišnja uposlenica zemaljskog muzeja u Sarajevu te Željan Brljević folklorni voditelj i suradnik na raznom smotrama folklora su poslije dužeg razmatranja na temelju kvalitete svakog pojedinog KUD-a te ostvarenih rezultata sa prethodnih smotri i odlazaka na manifestacije sa ove smotre odlučili da sljedeći KUDovi predstavljaju BiH smotrama folklora u Republici Hrvatskoj:

1.HKUD “Zora” Struge – Gorica, Čapljina- smotra folklora Hrvatskog sabora kulture
2.HKUD “Tamburica” Koraće- Đakovački vezovi
3.HKUD “Rodoč” Mostar- Vinkovačke jeseni
4.HKUD “Goranci” Mostar- Na Neretvu misečina pala
5.HKUD “Tihaljina” Tihaljina- Brodsko kolo
6.KUD “Rudine” – župa Vidoši – Livno- Vinkovačke jeseni
7.HKUD „Hercegovac“ Široki Brijeg- smotra folklora Hrvatskog sabora kulture
8.KUD “Mokro”Široki Brijeg- Vinkovačke jeseni
9.HKUD “Vrila” Široki Brijeg- Đakovački vezovi

”Cilj smotre je očuvanje nematerijalne kulturne baštine u Bosni i Hercegovini, kulture koja je biser BiH, i ono na čemu bi trebali graditi i našu budućnost je upravo kultura kojom smo bogati kroz čitavu prošlost koja je iza nas”, izjavio je ranije za Bljesak.info predsjednik UHAKUD-a u BiH Vedran Vidović.

Podsjetio je kako projekt Državne smotre izvornoga folklora Hrvata u BiH traje već 24 godine te kako je protekle tri godine smotra preselila u Mostar.

Također je kazao kako je UHAKUD BiH krovna udruga koja u svom članstvu okuplja kulturno-umjetnička društva iz BiH, i to ukupno njih 30 koji aktivnim radom doprinose očuvanju nematerijalnih elemenata kulturne baštine, dok podaci Društva za digitalizaciju nematerijalne kulturne baštine govore da u BiH ima oko 120 hrvatskih umjetničko-kulturnih društava od kojih neka nisu aktivna.

”Također, želimo brz oporavak kolovođi iz KU “Linđo” Oslje Stupa koji je malo prije nastupa osjetio bolove u prsnom košu te je hitno prevezen i operiran u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru”, istaknuli su iz HKUD-a ”Zora” Struge/Gorica.