Džakula: Za pet mjeseci prihodi za 265 milijuna KM veći od rekordne 2018.

955

Direktor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) Bosne i Hercegovine Miro Džakula izjavio je danas da su u proteklih pet mjeseci prikupili na jedinstveni račun za 265 milijuna KM više sredstava u odnosu na rekordnu 2018. godinu te da je cilj da njihov rad bude jednak carinskim i poreznim administracijama u Europskoj uniji.

Naglasio je da bi, bez pomoći Europske komisije, kroz financiranje brojnih projekata, bili slabiji rezultati UNO, ključne za fiskalnu stabilnost svih razina vlasti u BiH.

Nakon što je s veleposlanikom Lars Gunnar Wigemarkom, šefom Izaslanstva EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH otvorio novu carinsku laboratoriju UNO, istakao je da je vrijednost opreme više od 400.000 eura, a financirana je iz IPA sredstava.

-UNO planira uvesti certificiranu carinsku laboratoriju za uzimanje uzoraka, a da referentna laboratorija bude iz zemalja EU, čime bi podiglo carinsko tarifiranje i spriječili moguće zloupotrebe – naglasio je Džakula.

Posao tarifiranja carinske robe radit će samo UNO.

-Ne želimo da neke druge institucije, osim UNO, rade naš posao ispravnog tarifiranja carinske robe, koja se uvozi – rekao je Džakula.

Veleposlanik Lars Gunnar Wigemark, šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH je rekao da BiH ima određen stupanj pripremljenosti kada je riječ o usklađenostima s principima carinske unije, u kontekstu jedinstvenog europskog tržišta.

-U tom smislu vrlo je važno da BiH nastavi da usklađuje svoje carinske propise – rekao je Wigemark.

Pozvao je UNO da se u što većoj mjeri oslanja na e-potpis u procesu carinjenja, na isti način kako se to radi i u postupku oporezivanja.

Direktor UNO Miro Džakula je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je RS-u, odlukom Suda BiH, do 11. rujna, zabranjeno da blokira račun UNO s ciljem naplate ranijeg duga.

Kaže da se o konačnom rješenju moraju dogovoriti nadležni predstvanici vlasti i Upravni odbor UNO.