Žetva smilja na plus 35 i više

1742

Na hercegovačkim plantažama smilja započela je još jedna žetva kako se nekad ne tako davno govorilo, žutog zlata.

Neizvjesna kao i dosad, ali plantaže su dozrele i plantažeri su prionuli poslu žetve. Marljiv i predan rad Tako je i u širokobriješkom kraju, a fotoreporter ABCportala pronašao je radišnu i vrijednu ekipu, njih tridesetak u Turčinovićima kod Širokog Brijega na OPG-u Bilać, gdje se marljivo i predano radilo na žetvi ovogodišnjih uroda.

”Iako su temperature vrlo visoke, žetva se mora obaviti, ekipa je tu i počeli smo ranom zorom. Radnici su s mostarskog i širokobriješkog područja. Ovdje u komadu imamo 70.000 sadnica smilja koje su potpuno dozrele za žetvu. Iako je tržište još uvijek velika nepoznanica, mi nismo odustali od proizvodnje, vjerujemo da će biti nekakvo rješenje i najgore bi bilo zapustiti ovu našu plantažu u koju smo toliko uložili i sredstava i rada”, govori za ABCportal Andro, vlasnik OPG-a, utovarajući vreće sa smiljem koje voze u destileriju gdje će se izvršiti postupak dobivanja eteričnog ulja iz biljne mase.

Njegova očekivanja su da će prikupiti desetak tona mase spremne za destilaciju. Niz padinu pa sve do u malo polje širio se ugodan miris smilja s ove besprijekorno održavane plantaže dok su vrijedne ruke radnika svojim rukama žele urod.

Lijepo bi bilo da ova priča sa smiljem uspije ostati na ovim područjima i u budućnosti. Neki odustali

”Kako se god nekom činilo da je posao potpuno ugašen, to nije točno, jer plantažeri zovu da im dođemo pomoći u poslu sa žetvom. Mi smo već dva tjedna u punom pogonu i već smo odradili mnoge plantaže u Grudama, Ljubuškom, a evo sad smo i u Širokom”, kazale su ekipi ABCportala vrijedne žene, spremne na rad na plus 35 i više.

Razlog odustajanju mnogih od plantaža smilja u Hercegovini leži ponajprije u njegovoj otkupnoj cijeni. Naime, u posljednje dvije godine ona je trostruko smanjena. No, ni Martin Soldo iz Posušja nije odustao.

Kako je već pisao Večernji list, njegova tvrtka ima nekoliko stotina kooperanata, a u vremenima krize sa smiljem zadržao je suradnike tako što nije mnogo obećavao.