Sve je izvjesnije da Lana nije ubijena na mjestu gdje je pronađena

4928

Više od 15 dana traje istraga o svirepom ubojstvu Lane Bijedić (19) iz Mostara, a u MUP-u Zapadnohercegovačke županije nisu došli do konkretnog traga te rasvijetlili ovaj zločin koji je potresao regiju, javlja Avaz.

Podsjetimo, 19-godišnje studentica Lana Bijedić ubijena je početkom ovog mjeseca kod grada Ljubuškog u Hercegovini. Njezino tijelo pronađeno je u rijeci Studenčici. Na glavi je imala nekoliko ozljeda od udaraca, a na vratu tragove gušenja.

Lana Bijedić je kći poznate sveučilišne profesorice iz Mostara i rođakinja istaknutog jugoslavenskog političara Džemala Bijedića koji je u siječnju 1977. tragično stradao u avionskoj nesreći. Bivši predsjednik Saveznog izvršnog vijeća, odnosno jugoslavenski premijer, bio je jedan od Titovih najbližih suradnika, a misterij nesreće u kojoj je poginula i njegova supruga Razija do danas nije do kraja razriješen. Bio je premijer SFRJ u tri mandata, a mnogi su ga smatrali kandidatom za Titova nasljednika.

Avaz piše kako iz policije stižu informacije kako se danonoćno radi na ovom slučaju te da istražitelji praktično nemaju predaha. Tijekom vikenda ponovno su satima češljali mjesto gdje je tijelo pronađeno u nadi da su nešto propustili.

Također, pomno se prate komentari koji se objavljuju na portalima i društvenim mrežama.

Izvjesni Vidoviti Milan, čiji je komentar otišao tako daleko da je “opisao” ubojicu, ali i dao svojevrstan prikaz zločina, prema policijskim izvorima na koje se poziva Avaz, nema veze s realnošću te je proizvod mašte neodgovornog pojedinca. Tvrdnje koje su iznesene u tom komentaru istražitelji su provjerili, a teorija Vidovitog o tome da je ribar vidio ubojicu dan poslije ubojstva na licu mjesta pala je u vodu, s obzirom na to da su ga automatski morali vidjeti i policajci koji su danima osiguravali i pretresali tu lokaciju.

Policija navodno nije mogla ući u trag osobi koja se krije iza pseudonima, ali se na tome intenzivno radi.

Istražitelji iznova saslušavaju sve svjedoke, a iskaz će ponovo dati i ribar koji je pronašao tijelo. Također, ponovo se pregledavaju snimke koje su uzete s brojnih objekata na području Čapljine i Mostara, a istražitelji se nadaju da će im od koristi biti rezultati vještačenja tragova s tijela nesretne djevojke, njezinih bilješki, laptopa i mobitela.

Prema dosadašnjim pokazateljima, istražitelji su sve uvjereniji da djevojka nije ubijena na mjestu gdje je njeno tijelo pronađeno. Također, sve je izglednije da osoba u čijim su automobilima, Fiat i BMW, traženi tragovi krvi ne može biti povezana s ovim zločinom.

– Moramo biti strpljivi jer nijedan zločin nije savršen – kazao je Avazov izvor blizak istrazi. List navodi i kako će uskoro biti saslušana i Lanina majka.

Lana Bijedić 12. je listopada, po majčinoj želji, kremirana na beogradskom Novom groblju, gdje je i sahranjena.

Inače, nakon ubojstva ove djevojke bosanskohercegovačke vlasti najavile su mogućnost uvođenja strožih kazni te su objavile da će pokušati ujednačiti sudsku praksu prilikom izricanja kazni za najteža kaznena djela kakvo je bilo brutalno ubojstvo ove 19-godišnjakinje.

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša izjavio je na konferenciji za novinare 11. listopada u Mostaru kako je cilj spriječiti da BiH postane Eldorado za kriminalce.

– BiH mora prestati biti Eldorado za kriminalce. Obzirom na evidentno postojanje osoba koje su spremne počiniti monstruozna ubojstva i najteža kaznena djela, jučer sam kolegama iz radne grupe za harmonizaciju kaznenih zakona u BiH, rekao da je potrebno potražiti model za pooštravanje kazni – rekao je Grubeša.

Kazao je kako nije isključeno uvođenje kazne doživotnog zatvora, iako vlasti o tome još nisu dale konkretne prijedloge.