Poljoprivrednici iz FBiH: Svakom investiranom markom smanjit ćemo uvoz hrane

1384

S obzirom na to da je za ovaj tjedan najavljen početak isplate federalnih poticaja, iz Udruge poljoprivrednika FBiH podsjećaju županije na obvezu dostavljanja Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obračuna za proizvodnje za IV kvartal prošle godine.

Do sada su samo Posavska, Hercegovačko-neretvanska i Bosansko-podrinjska županija uradile svoj dio posla, zahvaljujući čemu će poljoprivrednicima iz ovih županija poticaji biti isplaćeni u prvom redu, navode iz Udruge poljoprivrednika, prenosi Faktor.ba.

Pogotovo je, kako je priopćeno, zabrinjavajuće kašnjenje u dostavljanju obračuna dvije županije s najvećim brojem proizvođača mlijeka, a to su Unsko-sanska i Tuzlanska županija.

Podsjećamo nadležna županijska ministarstva da su ove godine i Proračun Federacije BiH i Program poticaja usvojeni na vrijeme te će za sva eventualna kašnjenja u isplatama odgovornost snositi županijska razina. Ovom prilikom želimo pozdraviti mjere za ojačanje poljoprivrede koje je predložila Vlada Federacije BiH, dodaje se u saopćenju.

Svaka dodatna marka investirana u poljoprivredu dugoročno će smanjiti našu ovisnost o uvoznoj hrani. Nakon zatvaranja granica i ograničavanja kretanja među državama svima je konačno jasno koliko je bitno da budemo u stanju prehraniti Bosnu i Hercegovinu. Pandemija će proći, ali njene pouke ne smiju biti zaboravljene. Nadamo se da će poljoprivreda i nakon što prevladamo trenutačnu krizu moći računati na snažnu podršku države, poručuju iz Udruge poljoprivrednika.