Koronavirus stopirao svatove: Mladenci u Hercegovini traže rezervne termine

1236

Zabrana okupljanja i bilo kakvih druženja je vrlo konkretno dovela do odgađanja velikog broja aktualnih svadbi, brojnih od njih planiranih i po godinu i više dana.

Svatovi se odgađaju za bolja, zdravija vremena, pa mladenci u Hercegovini traže nove termine.

Zbog novonastale situacije, odnosno pandemije uzrokovane covidom -19 koja je izazvala ogromnu promjenu ponašanja u svim sferama života pa tako i u segmentu vjenčanja, svi su nervozni – osim mladenaca i ekipa iz salona za vjenčanja, fotografi, članovi bendova, cvjećari, frizeri, šminkeri, pedikeri, a bilježe se i gubici.

Vlasnik svadbenog salona “Bagušić” Ivan Petric u razgovoru za Fenu rekao je kako su dogovoreni termini vjenčanja u travnju i svibnju pomjereni za neki drugi dan u srpnju ili kolovozu.

Vjenčanja iz travnja i svibnja pomjeraju se za nove termine u srpnju i kolovozu, a ona iz još uvijek dalekog lipnja su u statusu rezervirano. Mladenci pomjeraju svadbena veselja i na radne dane, a prvu svadbu očekujemo u lipnju, kazao je vlasnik salona.

Dodao je kako su najbolja opcija radni dani u tjednu jer se time ne gube ni dogovoreni glazbenici, fotografi ili bilo što drugo što su unaprijed organizirali.

Naglasio je kako se bilježe veliki gubitci, a i osoblje salona je zabrinuto.

Gubitci su veliki, osoblje iz dvorana za vjenčanja ne radi više od dva mjeseca, a ne zna se ni kada će početi. Osim svadbenih salona, i svi ostali u lancu organizacije, veleprodaje pića, prehrambeni centri od kojih uzimamo znatne količine proizvoda, bilježe velike gubitke u novonastaloj situaciji, kazao je Petric i dodao kako neće otpuštati osoblje te da će zajedničkim snagama nastojati izgurati ovu situaciju.

Osim toga, mladenke se dodatno brinu i hoće li naći nove termine za šminkanje, frizuru, fotografiranje i sve one “sitnice” koje se mjesecima unaprijed planiraju.

Termini vjenčanja, a time i termini šminkanja potpuno su otkazani u 4. i 5. mjesecu, a djelomično se otkazuju termini rezervirani i za mjesec lipanj te ponovno zakazuju za 8, 9. ili pak za jesenske mjesece, kazala je vizažistica Marija Ivanković te dodala kako pronalazak novih termina neće biti upitan jer se u duhu solidarnosti svima maksimalno izlazi u susret mogućnošću šminkanja nedjeljom ili pak radnim danom.

Na listi otkazanih našli su se i nastupi bendova za vjenčanja.

Za sada su svi nastupi koji su bili dogovoreni od Uskrsa do kraja svibnja pomjereni na radni dan u srpnju, kolovozu ili do daljnjega. Očekujemo smirivanje situacije u svibnju te da ćemo početkom lipnja startati s nastupima, a svim mladim parovima maksimalno ćemo izaći u susret, poručili su iz posuške klape “Grga”.