Mnoge tvrtke za vrijeme pandemije zabilježile pad veći i od 50%

473

Gospodarstvo u doba pandemije jedna je od najvažnijih tema posljednjih tjedana.
Uz važnost očuvanja zdravlja, važno je sačuvati i ekonomiju ove zemlje jer ako nam koronavirus ne našteti, mogla bi glad jer je samo u ovom razdoblju u Federaciji BiH oko 30 tisuća ljudi ostalo bez posla. Sve tvrtke, na ovaj ili onaj način, i sve oblasti u BiH pogođene su.

Nedavno je na sastanku Udruge gospodarstvenika Posušje Ivan Pavković, koji je dužnost predsjednika prepustio Damiru Vicanu, govorio o ekonomskom padu u vremenu pandemije. Doprinosi, nameti…

Pad prometa roba i manji prihodi za više od 20 posto u ovom razdoblju u odnosu na isto razdoblje prošle godine, vidljivi su kod velike većine poslovnih subjekata u BiH, pa tako i kod članova UGP-a. Nažalost, taj pad je kod mnogih veći i od 50 posto, istaknuo je.

Podsjetio je i na to kako je poslovno okruženje u BiH najlošije u Europi.

Visoki doprinosi na plaću i stotine parafiskalnih nameta čimbenici su koji ograničavaju razvoj gospodarstva u BiH, kazao je hercegovački gospodarstvenik Ivan Pavković.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović stava je da će gospodarstvo platiti cijenu pandemije.

Razdoblje gospodarske aktivnosti koje je zaustavljeno od 15. ožujka do polovine svibnja značajno je utjecalo na pad svih fiskalnih prihoda u BiH, počevši od pada priljeva po osnovi neizravnih poreza, koji su registrirani u Upravi za neizravno oporezivanje te je pad prihoda bio 23% u travnju 2020. ili 156 milijuna KM manje nego u istom mjesecu 2019.

Pad prihoda od PDV-a nije bio tako drastičan jer smo imali apokaliptičnu kupnju hrane i kućnu potrošnju koja je dijelom smanjila pad. Pad prihoda nastavio se i u svibnju – kazao je, među ostalim, Pavlović i komentirao trenutačno stanje.

Kaže da se u aktualnoj situaciji teret pokretanja gospodarskih aktivnosti stavio na teret gospodarstva i gospodarskih društava, koja su i ranije teško poslovala, bez dovoljno obrtnih sredstava i s nedostatkom kvalitetne radne snage.

Kupovna moć potrošača je smanjena, jer nema isplate ni onih plaća koje su bile prije pandemije, a uz to se svi u gospodarstvu danas dodatno plaše najavama zdravstvenih stručnjaka da će se drugi val pandemije dogoditi već u rujnu. Zbog toga se investicije, pa i planirana kapitalna ulaganja poslodavaca, odgađaju, kao i kupnje trajnih potrošnih dobara koja su potrebna građanima te to sve dodatno komplicira i otežava pokretanje gospodarskih aktivnosti, smatra, između ostalog, Pavlović, piše Vecernji.ba.

Da bi se gospodarstvo osnažilo, donesena je i odluka o obveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćih proizvoda, u postotku od 30% radi suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa na bh. ekonomiju. U federalnoj Vladi smatraju kako se na ovaj način pomaže domaćim tvrtkama u dobivanju poslova te se potiče gospodarstvo i osigurava se značajna pomoć u spašavanju radnih mjesta u ovoj zemlji.

BiH očekuje burno razdoblje jer, uz borbu s neprijateljem koji je pogodio čitav svijet, potrebno je osnažiti gospodarstvo i omogućiti normalizaciju života za sve stanovnike ove zemlje.