VIDEO | Krizni stožer FBiH predlaže: Odgađa se početak školske godine?

2958

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva održao je press-konferenciju povodom aktualne epidemiološke situacije. Priopćeni su detalji s prethodno održane sjednice Stožera.

Kako je rečeno, najviše govora bilo je o početku nove školske godine. 

Član Kriznog stožeta Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez najavio je sutrašnji sastanak u Konjicu sa županijskim ministrima obrazovanja, gdje će biti doneseni finalni zaključci vezano za početak školske godine.

Kako je rekao Čerkez, jedan od prijedloga bit će da školska godina ne počne 1. već 15. rujna. 

Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH i član Stožera, govoreći o ovoj temi, kazao da je najpreporučljivije otvoriti škole za učenike do četvrtog razreda te da se ostavi mogućnost školovanja u učionici i za učenike prvih razreda srednjih škola. 

Naveo je da je vrlo važno da škole budu spremne za situacije u kojima bi se pojavio virus.

Među preporukama koje će Krizni stožer sutra predložiti županijskim ministarstvima je održavanje distance, dezinfekcija, smanjenje broja sati, ukidanje velikog odmora, ukidanje sportskih natjecanja.. te brojne druge mjere koje bi mogućnost zaraze sveli na minimum.

Preporučujemo platnene maske, koje se mogu održavati i prati“, kazao je Musa, kazavši da je preporuka da učenici starijeg uzrasta na satu ne nose maske, već da ih imaju pri dolasku u školu – na hodniku.

Musa je upoznao je javnost sa epidemiološkom situacijom u FBiH te je kazao da je došlo do pada sedmodnevne incidente.

Rekao je da je došlo do pada broja slučajeva u Sarajevskom Kantonu i Bosansko-podrinjskom kantonu, koji su u proteklih 14 dana dominirali po broju slučajeva zaraze koronavirusom.

S druge strane, bilježi se rast broja zaraženih u Zapadnoherecegovačkoj, Posavskoj i Livanjskoj županiji. To je, kako je rekao, rezultat povećanih okupljanja.

Čerkez je dodao da se uglavnom radi o svadbama. On je rekao da imamo i uvoz virusa iz Hrvatske – s mora, dijelom su to ljudi koji su zaraženi u diskoteci u Makarskoj.

Kako je kazao, Krizni stožer je danas produžio postojeće mjere, koje su već donesene. Rekao je da smatra da su one odgovarajuće.

“Raduje nas da je inspekcijski nadzor intenziviran, i to doprinosi boljem stanju, kazao je on.

Upitan za vakcine, Čerkez je rekao da FBiH neće riskirati te da ima strateški pristup.

“Mi imamo jasne, pripremljene pokazatelje i strategije. Sad je pitanje nabavke. Čuli ste, i federalni premijer je rekao da smo spremni da nabave što prije, da neće biti problem dati koliko god treba sredstava”, rekao je Čerkez.