Stolački travar Milan Čerkez tvrdi: Imunitet pobjeđuje sve viruse, čak i koronu

3128

Liječenje travama vjerojatno je staro kao i ljudska civilizacija. Tu tradiciju danas održavaju kućna medicina – naslijeđe od baka, ali i sve rjeđi pojedinci poput Milana Čerkeza iz Stoca.

Milan svakog petka na prilazu veletržnici u Tasovčićima, nudi upakirane različite ljekovite trave, mješavine trava, te razne pripravke od njih.

Tu je godinama, a da njegova ponuda ne koristi ljudima, kaže da ”ne bi dolazio“. Za razliku od pčelara koji se žale na loše paše ljekovitog bilja, Milan je zadovoljan:

”Za mene je ova godina ista kao i prošla. Jest da je zavladao ovaj virus corona, ali ja trava moram imati zbog stalnih mušterija. Ove godine nema sajmova kao ranijih godina, nekoliko ih već nije održano, a ne zna se ni što će biti do kraja godine. Na tim sajmovima dosta prodamo, trava, melema i svega, to se osjeti, ali ja moram trava imati.

Ubrao sam trava po prilici, kao i prošle godine. Počeo sam raditi prije mjesec i pol dana, svakog petka sam u Čapljini na veletržnici. Tu imam dosta kupaca uz naše domaće, dođu i kupci iz Dalmacije, Metkovića i okolice. Na vrijeme sam ubrao trave, šesti, sedmi i prva polovica osmog mjeseca, to je vrijeme za berbu.

Trave sušim u hladu, kakve su u prirodi takve su i kod mene na stolu. Početkom jeseni bude malo gorkog pelina i šipurka“, pojašnjava gospodin Čerkez, te na upit – ima li neku preporuku za COVID – 19, nastavlja:

”Što se tiče tog virusa ja smatram da je najvažnije da čovjek ima jak imunitet. Za to bi preporučio čajeve za dišne organe – grlo i uopće dišne organe, te nešto za trbuh. Za dišne organe – bronhitis, astma, radim mješavine trave, vrlo su učinkovite, idu malo i s medom. Ja mislim da za borbu protiv korone treba ojačati imunitet. Samo imunitet ojačati!

Mislim da je ovo virus kao i ostali virusi i da tu nema neke velike promjene. Što se tiče toga – imunitet će pobijediti svaki virus“, konstatira jedan od rijetkih južnohercegovačkih travara.

Milan ističe da kroz petnaestak godina koliko dolazi na veletržnicu u Čapljinu, cijene čajeva i različitih pripravaka nije mijenjao.

”Koja marka više ili manje, ništa mi posebno ne znači, kupci su stali, oni znaju cijenu dođu s pripremljenim novcem, tako sam izgradio svoj odnos s kupcima. Porazgovaramo i učinku, razmijenimo iskustva, tako da ja učim od kupaca, a kupci od mene“, te podcrtava: Jedno je sigurno – ljekovito bilje nikom neće štetiti“!