Potvrda o cijepljenju u FBiH negdje besplatna, a drugi je skupo plate

664

Trinaesta pošiljka cjepiva Europske unije iz mehanizma EU4Health stigla je u Bosnu i Hercegovinu, a radi se o 12.870 doza cjepiva proizvođača Pfizer.

Ovu informaciju potvrdio je pomoćnik ministra u Sektoru za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova BiH Dušan Kojić.

– EU4Health, kontingent od 12.870 doza cjepiva Pfizer/BioNTech upravo je ušao u Bosnu i Hercegovinu – napisao je Kojić na Twitteru. Prema posljednjim podacima, u BiH dosad je stiglo 1,596.560 doza cjepiva, najviše putem donacija, COVAX-a, mehanizma EU4Health i nešto izravnim nabavama, piše Večernji list BiH.

Cijepljenje u FBiH

U razdoblju od 8. ožujka do 25. srpnja ukupan broj distribuiranih cjepiva protiv koronavirusa u Federaciji BiH bio je 537.525 doza. U tom razdoblju u Federaciju BiH došlo je 628.078 doza cjepiva.

Najviše doza otišlo je Sarajevskoj županiji, i to 145.769, slijedi Tuzlanska sa 110.698, a najmanje ih je otišlo za Posavsku, 10.536, i Bosansko-podrinjsku – 5380. U HNŽ je stiglo 56.080, ZHŽ 14.794, a HBŽ 16.826 doza. Koliko građana BiH se cijepilo u susjednim zemljama, nitko sa sigurnošću ne može reći.

Dio njih se javio svojim obiteljskim liječnicima. Međutim, veliki broj je i onih koji to nisu učinili. Većina zemalja svijeta za prelazak granice traži dokaz o cijepljenju ili pak negativan test. BiH još uvijek nema COVID putovnice i nitko još ne govori kad bismo je mogli dobiti.

Iako se građani Bosne i Hercegovine pretežito cijepe doniranim cjepivima, potvrde o cijepljenju uredno se naplaćuju u većini domova zdravlja u Federaciji BiH. Budući da je vrijeme godišnjih odmora i putovanja, drastično je povećana potražnja za potvrdama. Istodobno, iste potvrde u Republici Srpskoj potpuno su besplatne, kao i one koje se dobiju u susjednim zemljama.

Kome i po kojoj osnovi se potvrde naplaćuju, provjerila je ekipa BHT1.

Potvrda o cijepljenju u Mostaru se naplaćuje 20 KM. U Zenici je 12 KM, u Sarajevskoj županiji certifikat se dobiva elektroničkim putem i besplatan je. Potvrde su ranije naplaćivane i u Tuzli, ali je odnedavno njihovo izdavanje besplatno. S obzirom na to da BiH i FBiH nemaju jedinstven sustav, domovima zdravlja i županijama ostavljena je mogućnost da odlučuju o naplati i izdavanju potvrda.

– Oni koji su se cijepili dobili su iskaznice koje je odobrio Federalni zavod za javno zdravstvo, međutim, pojedini građani nisu uspjeli prijeći granicu s tom potvrdom. Onda smo odlučili, kao i veliki broj drugih zdravstvenih ustanova, dati posebno dizajniran certifikat na engleskom jeziku o svim karakteristikama cjepiva, a koji ovjeri naša ustanova.

U komercijalne svrhe naplaćujemo 20 maraka, dok je u ostale svrhe besplatan, to je obično za neko liječenje, za sportska natjecanja, ekskurzije… – kazao je za BHRT Edin Kapetanović, ravnatelj Doma zdravlja Stari grad u Mostaru.

Na potvrdama nema nikakvog koda koji bi se, eventualno, mogao elektronički unijeti u uvezani sustav u europskim zemljama. Dok se u Federaciji naplaćuje, u Republici Srpskoj ista potvrda potpuno je besplatna.

– Potvrda je besplatna, dvojezična i sadrži set potrebnih podataka koji pokazuju da se osoba cijepila. I ono što je najvažnije, postoji QR kod koji potvrđuje skeniranjem da je potvrda valjana, odnosno upućuje se na bazu Instituta – kazao je Branislav Zeljković, ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS-a.

“Cjepiva besplatna”

Pa tako dok građanima država nije osigurala cjepiva, većina onog koje je na raspolaganju je iz donacija, uredno se ističe da su cjepiva besplatna. Istina, ne naplaćuju darovano, ali zato naplaćuju potvrde. Kao i u svemu ostalom, očigledno nije isto biti građanin u bilo kojem dijelu države.

I u ovom primjeru je očito da nije svima isto i da nismo svi isti. Ista usluga je nekome besplatna dok je drugi skupo plate.