Povećava se broj oboljelih i hospitaliziranih od covida u Hercegovini

1049

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) povećava se broj novozaraženih koronavirusom, a obolijevaju i mlađi ljudi, upozorile su u utorak zdravstvene vlasti koje pozivaju na poštivanje razmjerno liberalnih epidemioloških mjera.

Prema službenim podacima, u posljednja 24 sata od testiranih 608 uzoraka u Mikrobiološkom zavodu Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru pozitivnih na virus SARS-CoV-2 je 98, a najviše ih je iz Mostara – 38.

U tome razdoblju preminule su četiri osobe, a na odjelu Covid bolnice je 70 pacijenata.

Zdravstvene vlasti upozoravaju kako je među novozaraženima, ali i preminulima, sve više mlađih osoba.

“Mi imamo veću incidenciju novozaraženih u odnosu na zadnja 2 ili 3 tjedna. To su brojke koje upozoravaju”, rekao je za medije glasnogovornik Kriznog stožera HNŽ-a Pero Pavlović.

Po njegovim riječima, ključno je omogućiti da funkcionira bolnički sustav.

Ravnatelj Higijensko-epidemiološke službe dr. Nermin Avdić upozorio je kako je tek 17 posto osoba cijepljeno protiv koronavirusa u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

U BiH se slabo poštuju mjere sprječavanja širenja koronavirusa, te ne postoje ograničenja pristupa državnim institucijama i ustanovama.

Veliki problem u zemlji predstavlja i to što ne postoji jedinstven sustav za izdavanje potvrda osoba koje su se cijepile u BiH, zbog čega je ograničeno njihovo kretanje.